Svet
49 ogledov

Vučić za predsedniški stolček ne bo potreboval dodatnega kroga

Aleksandar Vučić, Volitve v Srbiji EPA
Predsedniške volitve v Srbiji. Volišča so se zaprla ob 20. uri. Po zadnjih neuradnih podatkih je bila volilna udeležba 55-odstotna. Kot kaže, Aleksandar Vučić za predsedniški stolček ne bo potreboval dodatnega kroga.

Srbski volivci so danes med 11-timi kandidati izbirali novega predsednika države. Vladajoča koalicija je pričakovala, da bo njihov kandidat, Aleksandar Vučić osvojil več kot 50 odstotkov glasov volivcev; svoj optimizem so utemeljevali tudi z izidi parlamentarnih volitev v lanskem letu. Prepričani so bili, da bo za izvolitev dovolj le en krog.

"Ne vem, če lahko pričakujem zmago. Vedno se nadejam zmagi. Sprejel bom vsakršno voljo srbskega naroda. V kolikor bom volitve izgubil, bom protikandidatu takoj čestital. Bilo bi dostojno, da tudi sami storijo isto, glede na vse žaljivke, ki so mi jih izrekli tekom predsedniške kampanje," je po opravljenem glasovanju izrekel Aleksandar Vučić.

Dodal je, da je ponosen nad dejstvom, da je dobil ogromno zaupanje državljanov Srbije. "Več kot dva milijona volivcev je glasovalo zame. Za nas je pomemben dan, tudi za to, da se pokaže, v katero smer bi Srbija želela iti. To ni majhna razlika. Dobil sem več kot 10 odstotkov več glasov kot vsi ostali kandidati skupaj. Moja zmaga je čista kot solza."

Očitki glede nepravične kampanje

Protikandidati in kritiki v Srbiji mu očitajo, da si želi podjarmiti državo, a ne glede na to jim slabe polovice volilnih upravičencev ni uspelo prepričati, da bi svojo voljo izrazili na volilnem lističu. Udeležba je bila najnižja po letu 2012. Ankete pred volitvami so sicer kazale, da nobeden od desetih kandidatov razdrobljene opozicije ne bi dobil več kot deset odstotkov glasov.

Saša janković, Volitve v Srbiji | Avtor: EPA EPA
Vučiću po projekcijah sledita nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in Luka Maksimović alias Ljubiša Preletačević Beli. Za njima sta se zvrstila še nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić s 5,3 odstotka in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj s 4,4 odstotka podpore, poroča srbska javna televizija RTS.

Poraženi kandidati so po prvih razglasitvah izpostavljali nepravilnosti že tekom kampanje, v okviru katere naj bi nekateri kandidati doživljali medijski molk s strani večine večjih medijev v državi, ki jim očitajo poslušnost novemu predsedniku. V medijih je močno prevladovala Vučićeva kampanja. "Srbija danes ni primer demokratične države," je v izjavi za javnost izpostavil nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić. Izpostavil je napade nanj osebno, na ostale kandidate, njihove družine in aktiviste posameznih kandidatov, ki naj bi na svoji koži občutili celo fizične napade.

Vučić, ki kljub kandidaturi za predsednika ni odstopil s stolčka premierja si je prilagodil urnik državiških srečanj, med drugim se je tekom kampanje sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.
Ljubiša Preletačević Beli, Volitve v Srbiji | Avtor: EPA EPA

Presenečenje volitev je gotovo Luka Maksimović alias Ljubiša Preletačević Beli, satiričen lik, ki je na volitvah dosegel 3. mesto. 25-letni študent komunikologije je že na lanskih lokalnih volitvah v Mladenovcu uspel pridobiti 20-odstotno podporo. Svojo politično kariero, ki temelji na satiri, naj bi gradil še naprej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.