Svet
19 ogledov

Vulkan pregnal 21 tisoč prebivalcev

1/15
Žurnal24 main
Vulkan Sinabung, ki leži na indonezijskem otoku Sumatra, je v ponedeljek znova začel bruhati dim. Poročajo tudi o dveh smrtnih žrtvah.

Vasi, ki ležijo v bližini vulkana, so prazne, na tem območju so le meteorologi in policija. Strokovnjaki pravijo, da je ponedeljkov izbruh močnejši kot včerajšnji, saj se dim nad vulkanom vzdiguje tudi do 2460 metrov visoko.

"Videl sem kar nekaj vročih kamnov v okolici vulkana, ki so zanetili manjše požare na gozdnatem območju," je povedal eden od fotografov, ki dodaja, da se zaradi vonja po žveplu skoraj ne da dihati. Tamkajšnji mediji poročajo, da sta zaradi zastoja srca in težav z dihanjem umrla dva človeka.

Oblasti so medtem evakuirale okoli 21 tisoč ljudi, ki so jih nastanili v zatočiščih v mestu Medan, ki leži okoli 50 kilometrov od Sinabunga. "Evakuirali smo vse prebivalce, ki so stanovali v krogu šest kilometrov od vulkana. Nekateri vaščani, ki živijo dlje, pa so odšli sami, saj je izbruh vulkana povzročil pravo paniko," so povedali vulkanologi, ki pravijo, da trenutno ne morejo napovedati, kdaj naj bi vulkan nehal bruhati. "Predvidevamo pa, da bodo vetrovi oblak dima odnesli v sosednje države," so še povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.