Svet
17 ogledov

Vulkan se je upehal

Lani je zaradi pepela na letališčih obtičalo več kot deset milijonov ljudi, medt
1/10
Žurnal24 main
Zjutraj je oblak vulkanskega pepela dosegel Nemčijo, zaradi česar so preventivno zaprli dvoje letališč na severu države. Islandski ognjenik sicer že prenehal bruhati.
V Nemčiji velja določilo, po katerem letalski promet ni dovoljen, če koncentracija pepela preseže dva miligrama na kubični meter zraka.

Britanska meteorološka služba je sporočila, da je ognjenik prenehal bruhati.

Nemčija je zgodaj zjutraj zaradi vulkanskega pepela, ki je posledica izbruha, popolnoma zaprla zračni prostor na severu države. Letališče v Bremnu so oblasti zaprle ob tretji, letališče v Hamburgu pa ob četrti uri zjutraj po lokalnem času. Nemški mediji poročajo, da obstaja velika verjetnost, da bodo zaprli tudi letališči v Berlinu in Hannovru.

Kmetje, ki živijo v bližini vulkana, so morali poskrbeti tudi za živali. Več v zavihku Galerija.

Letalski promet na Norveškem in Danskem je bilo oviran, vendar pa zračnega prostora oblasti niso zaprle. Večina letov v Veliko Britanijo poteka nemoteno. Spomnimo, da je bilo v ponedeljek zaradi vulkanskega pepela na Škotskem, Severnem Irskem ter v Angliji odpovedanih okoli 500 letov.

Oblak potuje čez severno Evropo
Evropska agencija za varnost zračnega prometa Eurocontrol je sporočila, da bo oblak vulkanskega pepela po vsej verjetnosti potoval prek Danske, Norveške in Švedske, vendar pa naj bi bil letalski promet oviran le minimalno.

Adria Airways brez odpovedi
Slovenski letalski prevoznik Adria Airways zaradi delovanja islandskega ognjenika še ni odpovedal nobenega izmed načrtovanih poletov, sprememb pa ni niti na Aerodromu Ljubljana, ki sodeluje s sedmimi rednimi letalskimi prevozniki ter več čarterskimi in tovornimi letalskimi prevozniki. "Za zdaj še ni bilo potrebe po odpovedi poletov. Če bo prišlo do sprememb, bomo ustrezno ukrepali in prilagodili letenje," so sporočili iz Adrie Airways, razmere pa spremljajo tudi pri Aerodromu Ljubljana.

Delci večji, a oblak ni tako gost
Strokovnjaki ocenjujejo, da so delci, ki jih bruha vulkan Grimsvötn, večji od tistih, ki jih je lani bruhal ognjenik Eyjafjallajökull, zato jih veter ne bo zanesel tako daleč. Po mnenju finskih strokovnjakov oblak prahu glede na trenutne podatke nad Skandinavijo ne bo tako gost, da bi onemogočil letalski promet.

Ognjenik Grimsvötn, ki leži pod največjim islandskim ledenikom Vatnajökull, je izbruhnil v soboto in občasno bruha pepel do 20 kilometrov visoko, z Islandije pa so medtem sporočili, da se je ponoči bruhanje ognjenika nekoliko umirilo in zdaj paro in pepel bruha le še od tri do pet kilometrov visoko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.