Svet
20 ogledov

Vulkan še vedno kroji promet

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi oblaka vulkanskega prahu iz islandskega ognjenika so pristojne službe davi zaprle več španskih letališč. Letališča bodo zaprli tudi v Maroku.

V španski službi za nadzor zračnega prometa Aena so povedali, da zaenkrat ni mogoče reči, koliko časa bo trajala zapora. Zaprta bodo štiri letališča na Kanarskih otokih ter tri na jugu države, med drugim v Sevilli.

Zapore tudi v Maroku

Zaradi vulkanskega pepela so zaprli letališča tudi v Maroku. Gre za letališči v Casablanci in prestolnici Rabat.
Zaradi vulkanskega prahu z Islandije so imeli v Španiji težave že konec tedna, ko je bilo zaprtih več letališč na severu države, medtem ko v ponedeljek zapor ni bilo, veljale so le nekatere omejitve pri preletih.


Španija sredi aprila, ko je bil zaradi vulkanskega prahu z Islandije ohromljen promet v velikem delu Evrope, ni bila prizadeta.

Ognjenik Eyjafjälla je sicer prejšnji teden znova začel bruhati večje količine pepela, ki ga veter zanaša nad Iberski polotok. Včeraj se je njegovo delovanje še okrepilo in zaenkrat ni nobenih znakov, da bi se izbruh lahko kmalu končal. Trenutno vulkan prah bruha 5,5 kilometra visoko.

Po napovedih islandskih meteorologov bo veter prah tudi v prihodnjih dneh odnašal proti jugovzhodu, torej proti Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.