Svet
15 ogledov

Vulkan spet grozi letalskemu prometu

Izbruh vulkana Grimsvötn je leta 2004 za kratek čas ohromil letalski promet po E Žurnal24 main
Potem ko je aprila vulkan Eyjafjallajökull po izbruhu pepela več tednov oviral letalski promet v Evropi, se zbuja še en islandski vulkan.

Islandski meteorologi namreč zatrjujejo, da je vulkan Grimsvötn začel kazati znake prebujanja. "Gladina reke Gigji se je dvignila za kar trikrat," je povedal Gunnar Sigurdsson z islandskega meteorološkega inštituta. Meteorologi pravijo, da se je začela temperatura v notranjosti vulkana dvigovati, posledično pa se topi jezero v kraterju vulkana in njegova okolica.

Leta 2004 je prišlo do podobnih poplav v okolici vulkana Grimsvötn, ki je eden najbolj aktivnih islandskih vulkanov. Le nekaj dni zatem je vulkan izbruhnil. Sigurdsson je povedal, da vulkan najverjetneje ne bo izbruhnil, dokler reka Gigji ne doseže maksimalne gladine. "Pričakujemo, da se bo to zgodilo v nekaj dneh," je povedal Sigurdsson. Meteorologi pa so v zadnjih 48 urah prav tako zaznali povečano potresno aktivnost vulkana.  

Islandske oblasti še ne vedo, kakšne bi bile lahko posledice vulkanskega izbruha in ali bi ta neposredno vplival na letalski promet, kot se je to zgodilo konec marca, ko je izbruhnil vulkan Eyjafjallajökull. "Če bi vulkan bruhal pepel, potem bi to prav gotovo oviralo letalski promet," je povedala predstavnica letališča Keflavik Hjordis Gudmundsdottir.

Meteorologi zatrjujejo, da so možnosti, da bi vulkan bruhal lavo, zelo majhne in da bo najverjetneje prišlo do izbruha pepela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.