Svet
25 ogledov

Vulkan znova zaprl letališča

V ozadju vulkan Eyjafjallajokull, iz katerega se dviga para. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi vulkanskega prahu znova zaprli letališča na Švedskem in Norveškem. Thordarson: Sledijo desetletja vulkanskih izbruhov.

 

Oblak vulkanskega prahu je danes znova zaprl več letališč na severu in jugu Švedske in na jugozahodu Norveške.

Včeraj so izvedli okoli 80 odstotkov vseh načrtovanih letov po Evropi, danes naj bi po podatkih evropske organizacije za varnost v letalskem prometu  Eurocontrol opravili skoraj vse načrtovane polete. Preden bo stanje povsem normalno, pa bo minilo še nekaj dni. ''Pred vrnitvijo v normalno stanje bo minilo še najmanj 48 ur. Mislim, da se bo položaj umiril pred koncem tedna,'' je dejal francoski prometni minister Dominique Bussereau.

Nizkocenovni prevoznik EasyJet je zaradi izgube že vložil tožbo v vrednosti 55 milijonov.

Prah se je polegel, jeza ne
Še nekaj časa ne bo minilo razburjenje letalskih družb, ki zaradi šestdnevne prizemljitve (po mnenju nekaterih so bili ukrepi pretirani) zahtevajo povrnitev škode. Izguba po prvih ocenah znaša 1,7 milijarde dolarjev. Številni potniki pa še vedno niso prišli domov.

Stran od Evrope
Aktivnost islandskega vulkana Eyjafjallajokull se je še zmanjšala, veter pa nosi pepel stran od Evrope. Najnovejšo Eurocontrolovo napoved koncentracije vulkanskega prahu v zraku si lahko ogledate na spodnji sliki. Rdeča barva označuje področja, kjer bo prah, vendar bo nenevaren. Črna območja pa označujejo območja, kjer je koncentracija vulkanskega pepela previsoka.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 



Vulkani se prebujajo
V zadnjih dneh je sodobni in tehnološko napredni svet le nemočno pokleknil pred močjo narave. Po napovedih strokovnjakov pa vulkani še nikakor niso rekli zadnje besede. Poznavalec vulkanskega delovanja na Islandiji Thorvaldur Thordarson, profesor na univerzi v Edinburgu, predvideva, da sledijo desetletja močnih vuklanskih izbruhov, vrhunec pa naj bi dosegli med letoma 2030 in 2040.

''Raziskave kažejo, da je vulkanska aktivnost na Islandiji periodična. Islandija prehaja skozi 40–60 let dolga obdobja šibkejše in močnejše vulkanske aktivnosti. Trenutno se končuje faza nižje aktivnosti,'' je za Jutarnji list dejal Thordarson.

Thordarson se strinja z drugimi strokovnjaki, da bi kmalu lahko izbruhnili tudi drugi vulkani. Največjo moč bi lahko pokazal vulkan Katla, ki leži v bližini Eyjafjallajokulla. Njuno delovanje je bilo nekoč povezano.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.