Svet
111 ogledov

Vulkani, ki grozijo

Zaradi vulkanskega oblaka so bila včeraj zaprta vsa letališča na severu Evrope. Žurnal24 main
Primerjava. Islandski Eyjafjalljökull je za italijanski Vezuv le vulkanček.

Najnevarnejši vulkani v Evropi

1. Vezuv (Italija)
2. Campi Flegrei (Italija)
3. La Soufrière Guadeloupe (Francija)
4. Etna (Italija)
5. Agua de Pau (Azori, Portugalska)
6. Furnas (Azori, Portugalska)
7. Sete Cidades (Azori, Portugalska)

Nevarnost. Izbruh vulkana Vezuv pri Neaplju bi lahko ubil osem tisoč ljudi, 13 tisoč pa bi jih lahko poškodoval. Gospodarska škoda bi lahko dosegla 24 milijard evrov, pravi študija raziskovalnega omrežja Willis (WRN).

Po mnenju italijanskega geologa Francesca Russa pa bi lahko ponovitev izbruha iz leta 1997 terjala od dva do pet milijonov smrtnih žrtev. Kar nekaj spletnih strani Vezuv uvršča na vrh seznama najnevarnejših vulkanov v Evropi. Islandskega vulkana Eyjafjalljökull, ki je po četrtkovem izbruhu zaradi dima povzročil velikanski kaos in letalske zastoje v Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Belgiji, Skandinaviji in Franciji, saj je bilo potovanje onemogočeno več kot milijonu potnikov, na seznamih najnevarnejših sploh ni.

Kljub temu pa vremenoslovci napovedujejo, da bo trajalo več dni, da se bo dim pepela popolnoma razpršil. Kot pravi klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, je Vezuv sicer bližje Sloveniji, vendar večjo grožnjo predstavlja Etna, ki je živ vulkan in izbruhne približno vsakih deset let.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Kajfež Bogatajeva meni, da je zelo malo verjetno, da bi vulkanski prah oziroma aerosol ob večjem izbruhu prineslo v Slovenijo, ker pri nas prevladujejo zahodni vetrovi. Glede na položaj Vezuva in Etne je manj kot petodstotna verjetnost, da bi oblak pepela prineslo v naše kraje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.