Svet
49389 ogledov

Vzgojiteljica v vrtcu pretepala malčke, tako so jo "zašili"

Modrica - fotografija je simbolična Profimedia
Malček ji je povedal, da noče v vrtec, ker jih vzgojiteljica pretepa.

Ena od mamic triletnikov v vrtcu v italijanskem kraju Parete je posumila, da vzgojiteljica v vrtcu fizično kaznuje otroke, poročajo italijanski mediji. Malček ni želel v vrtec in ji povedal, da jih vzgojiteljica pretepa. Kmalu je na otrokovem telesu začela opažati modrice.

Ko je o tem povprašala tudi ostale starše otrok, so imeli vsi podobne zgodbe, češ da jih vzgojiteljica klofuta, brca in zmerja, če niso pridni. 

Ukrepala samo ena mati

Mati je hitro ukrepala. V otroška oblačila je všila mikrofon, ki je potrdil njene sume. Vzgojiteljica je otroke žalila in poniževala, med drugim jih je klofutala po obrazu, potiskala, brcala, vlekla in pretepala po telesu. 

Mati je predala posnetke karabinjerjem, ki so takoj začeli s preiskavo. Vzgojiteljica je zaenkrat suspendirana za 12 mesecev.

bazen Slovenija Ankaran: Padla v bazen in umrla Josip Iličić Na željo trenerja Šport Takšen je razplet mariborske drame z Josipom Iličićem

Nasilje nad otrokom lahko povzroči resne telesne in psihološke poškodbe

"Uporaba nasilja za kaznovanje otroka krši otrokove pravice do spoštovanja njegovega človeškega dostojanstva, telesne nedotakljivosti in do enakega varstva po zakonu. V številnih primerih lahko povzroči resne telesne in psihološke poškodbe pri otrocih; sporoča otrokom, da je nasilje sprejemljiva in primerna strategija za reševanje konfliktov ali za prisiljevanje drugih ljudi do tega, da naredijo, kar nekdo od njih zahteva," opisujejo v Društvi za nenasilno komuniakcijo. 

Dodajajo, da je nasilje neučinkovito tudi kot sredstvo za discipliniranje: "Obstajajo pozitivni načini vzgoje otrok, ki so boljši za otrokov razvoj in prispevajo k izgradnji odnosov, temelječih na zaupanju in medsebojnem spoštovanju."

Kako se odzvati, ko otrok spregovori o nasilju?

"Pogosto se znajdemo v zadregi, kako ravnati, ko otrok spregovori z nami o nasilju, ki ga doživlja v svoji družini ali med vrstniki," pravijo v Društvu za nenasilno komunikacijo in podajajo nekaj opornih točk: 

  • Pomembno je, da se odzovete umirjeno in tako krepite otrokovo zaupanje vase in v vas.
  • Pomembno je, da otroku verjamemo. Ne zaslišujte, ne postavljajte podvprašanj, ki izražajo dvom. Izražajte zanimanje.
  • Poudarite, da za nasilje ni odgovoren on.
  • Pohvalite ga, da je o svoji izkušnji nasilja spregovoril. Za to je potrebno veliko poguma.
  • Otroku povejte, kako boste ukrepali in mu razložite, zakaj je pomembno, da ukrepate. Pri tem mu ne obljubljajte stvari, ki jih ne boste mogli narediti.
  • Ukrepajte! Z nasiljem čim prej seznanite pristojni center za socialno delo, policijo ali tožilstvo. Le tako boste lahko pripomogli, da se bo nasilje ustavilo.
  • Situacije ne poskušajte rešiti sami (s pogovorom s starši ali kako drugače).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Miller 13:03 20.september 2023.

    Hahaha. Kakšni karabinjerji... razbijem jo k keks za prvim vogalom