Svet
2 ogledov

Vzgojne klofute znova legalizirane?

Koalicijski in opozicijski poslanci si niso bili enotni niti pri členu družinske Žurnal24 main
"Ali bi morala biti klofuta kot del starševske vzgoje kaznivo dejanje?" se glasi referendumsko vprašanje, na katerega odgovarjajo Novozelandci.

Na Novi Zelandiji se odločajo, ali bodo znova legalizirali telesno kaznovanje otrok. Leta 2007 so namreč sprejeli zakon, ki staršem prepoveduje uporabo vsakršne fizične sile v vzgojne namene.

Velika podpora
To je prvi referendum na Novi Zelandiji, ki so ga pripravili na pobudo civilne družbe, poteka pa kar prek pošte. Ankete kažejo, da več kot 80 odstotkov prebivalcev meni, da bi moralo biti staršem dovoljeno vzgajati otroke "s trdo roko".

Z leta 2007 sprejetim zakonom so želeli omejiti zlorabo otrok. Nasprotniki mu očitajo, da zakon ne ločuje med zlorabo in vzgojno klofuto.

Zakon deluje
Kako se bodo odločili Novozelandci, bo znano konec meseca, saj referendum traja vse do 21. avgusta, njegov rezultat pa za vlado ni zavezujoč. John Key, novozelandski premier, je dejal, da po podatkih policije zakon za zdaj učinkuje, če bi se kdaj izkazalo drugače, pa so ga pripravljeni spremeniti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.