Svet
11 ogledov

Vzhodnoevropskim državam šteti dnevi

Žurnal24 main
"V približno dveh ali treh letih bo nekaj vzhodnoevropskih držav doživelo popoln finančni zlom," opozarja Kenneth Rogoff, profesor harvardske univerze.

Rogoff je v intervjuju za dunajski Profil Magazine dejal, da vse vzhodnoevropske države ne bodo preživele rebalansa državnih proračunov. Med najbolj ogroženimi naj bi bile Ukrajina, Romunija in Madžarska.

"Nemogoče je predvideti, katere države, t. i. potencialne žrtve, bodo preživele proračunske brodolome,"
poudarja Rogoff. Po njegovih besedah naj bi se v drugi polovici letos v kritičnem stanju zaradi gospodarskih vezi z vzhodno Evropo znašla tudi Avstrija.

Propad Grčije neizogiben
Rogoff dodaja, da finančna injekcija grškega problema ne bo rešila, ampak le odložila. "Pomoč Grčiji je bila nujna, saj bi njen bankrot s seboj povlekel tudi Španijo, Portugalsko in Irsko, česar EU ne bi nikoli prebavila," dodaja.

V nadaljevanju poudari, da čez leto ali dve Grčija ne bo več utegnila uresničevati zahtev mednarodnega denarnega sklada (IMF), kritikam navkljub pa jim ta ne bo zaprl dotoka finančne pomoči. "V nekem trenutku bo skladu prekipelo, kar bo imelo za Grčijo katastrofalne posledice," doda.

Strokovnjak izpostavi, da IMF s svojo finančno podporo vzhodnoevropskim državam preprečuje ustvarjanje lastne finančne neodvisnosti. "To ne bo trajalo večno. Ko se bo denarni priliv ukinil, se bo začel propad določenih držav," konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.