Svet
98 ogledov

Vznemirjujoče opozorilo italijanskega seizmologa

potres Italija Profimedias
Potresi, ki so v zadnjih dveh mesecih prizadeli osrednji del Italije, bi se utegnili nadaljevali s tako imenovanim domino efektom, je včeraj opozoril vodilni italijanski seizmolog.

Potres moči 6,6 po Richterjevi lestvici je v nedeljo prizadel isto regijo, v kateri je avgusta umrlo 297 ljudi. Med tema dvema potresoma so seizmologi zabeležili okrog tisoč manjših ali nekoliko večjih tresenj tal, med drugim tudi sredin potres moči 6,1.

PREBERITE ŠE:

Zadnji potres k sreči ni zahteval novih žrtev, bil pa je najmočnejši, ki je od leta 1980 prizadel Italijo, eno od seizmološko najbolj aktivnih držav na svetu.

Gianluca Valensise, seizmolog italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo, je za agencijo Reuters včeraj povedal, da obstaja geodinamična povezanost med avgustovskim potresom in vseh tistih, ki so sledili. Od Apeninov pa vse do Sicilije je ogromno razpok v zemeljski skorji, vsaka je povprečno dolga od 10 do 20 kilometrov.

"Potres magnitude 6 ali močnejši ustvarja stres, ki se širi od razpoke do razpoke in povzroča nove potrese," pojasnjuje seizmolog, ki dodaja, da se ta proces lahko nadaljuje v nedogled, pri čemer bi se lahko ustvaril domino efekt v pravem pomenu besede.

Valensise je za agencijo Reuters povedal še, da je Italija nekaj podobnega doživljala leta 1783, ko je bilo zabeleženih pet večjih potresov magnitude 6,5 ali več v razdobju manj kot dveh mesecev. V okolici Assisija v osrednjem delu države je leta 1997 prišlo do treh večjih potresov in številni manjši. "Niz je bil podoben temu, ki smo mu zdaj priča, le da je aktualni še bolj obsežen." Po oceni seizmologa se bo tresenje tal v Italiji nadaljevalo še vsaj nekaj tednov, če bo v tem obdobju tudi kak močnejši potres, pa seizmologi žal ne morejo predvideti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • k0libri 11:08 31.oktober 2016.

    Armirano betonska gradnja se je tudi pri nas začela pojavljati pred komaj nekaj desetletji. Objekti zgrajeni pred tem so narejeni praktično iz "blata" in ne bi preživeli nobenega potresa. Tudi italijani, ki imajo precej lepih starih vasi, pred tem niso ...prikaži več gradili armiranobetosko, ker tak način gradnje ni obstajal. In če si opazil, novi objekti stojijo dalje, stari so se podrli. Tako, da predenj pametuješ preveč in kažeš svoje neznanje, malo pomisli.

  • jakec1575 11:01 31.oktober 2016.

    Živijo na precej bolj potresnem območju, kot mi in neodgovorno gradijo brez resne protipotresne gradnje. In pol je bila Jugoslavija j JUSom nazadnjaska?