Svet
7 ogledov

Vzpon in padec hrvaške primadone

Jadranko Kosor je še februarja letos podpiralo 77 odstotkov vprašanih, junija pa Žurnal24 main
Prvo leto na položaju hrvaške premierke Jadranka Kosor zaključuje približno tam, kjer je bila lani v tem času.

Po tem, ko se ji je popularnost v zadnjih štirih mesecih skoraj prepolovila, je hrvaška premierka Jadranka Kosor po priljubljenosti hrvaških politikov danes na mestu, kjer je bila v trenutku, ko je zasedla izpraznjeno premiersko mesto. Podpora vladi se je od takrat spustila na najnižje mesto, prav tako je dno dosegla vladajoča HDZ, ki od odhoda Iva Sanaderja še ni bila na tako nizki točki.

Državljani so sicer prepričani, da premierka svojo nalogo opravlja bolje od svojega predhodnika. Okoli 62, 4 odstotkov vprašanih smatra, da je Kosorjeva boljša premierka, da je slabša jih meni 3,5 odstotka, da opravlja posel enako dobro pa 25,2 odstotka vprašanih. Rezultate priljubljenosti enoletne vladavine je za Novo TV pripravila agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos Plus

Zunanjepolitične zasluge
Tako državljani kot tudi komentatorji hrvaških časopisov ji največje zasluge pripisujejo na zunanjepolitičnem področju (arbitražni sporazum s Slovenijo, obnovitev pogajanj za vstop v EU), kjer je imela mednarodno podporo. A rešitev je bila po pisanju komentatorke Jutarnjega lista Jelene Lovrić pripravljena že v času, ko je bil na oblasti Sanader, Kosorjeva pa je bila dovolj pametna, da je arbitražni sporazum predstavila kot svojo lastno zaslugo.

Boj proti korupciji brez epiloga
Ustvarila je "politično klimo za boj proti korupciji", kar večina državljanov ocenjuje kot drugo pozitivno potezo njene vladavine. A  procesi na tem področju še niso prinesli konkretnih rezultatov, pravijo hrvaški komentatorji, ne na sodiščih, ne v odvzemu pokradenega premoženja, ne v prestrukturiranju v korupcijo pogreznjenih javnih podjetij.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Reševanje krize in proizvodnja novih revnih
Prav tako ji, podobno kot v Sloveniji Pahorju, očitajo, da se je na gospodarsko krizo odzvala prepozno, zdaj, ko je predstavila program rešitve iz krize pa naj ne bi več imela moči za njegovo realizacijo. Hrvaški komentatorji ji očitajo, da je izgubila stik z državljani. Igrala je osebo z visoko razvitim socialnim čutom, od česar ni ostalo skoraj nič. "V času njene vladavine cveti le proizvodnja nove revščine, v status katere je rekrutiralo dodatnih 150 tisoč ljudi. A premierka ne verjame več solzam, nima emocija, nima sočutja. Obnaša se kot užaljena primadona, ki jo je razočaral nehvaležen narod," je zapisala Lovrićeva.

O odhodu ne razmišlja
Hrvaški gospodarski analitik Damir Novotny, pravi, da je za boj proti ekonomski krizi, ki vključuje številne nepopularne ukrepe, v Hrvaški nujno potrebna zamenjava oblasti, saj sedanja vlada državo upravlja brez podpore državljanov. A Kosorjeva tega scenarija nima v mislih. „Ne razmišljam o odhodu, razmišljam o tem, kako bom bolje opravila svoje delo. Ni čas za bežanje in strahopetnost, ampak za odločne poteze," je dejala eno leto po prihodu na oblast za hrvaško televizijo Nova TV. Povedala je, da v tem trenutku čas ni primeren za govor o božičnicah in regresih, ampak o tem, da "ne bankrotiramo". Krizni davki in povečanje DDV so nočna mora za vsakega premierja je dejala in povedala, da si ob prevzemu položaja ni mislila, da je stanje v državi tako slabo. „Na plano so prišli problemi, ki bi se morali rešiti že prej,“ je poudarila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.