Svet
10 ogledov

Vztrajajo samo najbolj zagreti

Več tisoč protestnikov je po treh tednih zapustilo osrednji kairski trg Tahrir, potem ko je vojska razpustila parlament in ustavo ter napovedala volitve.

Glavna točka popularnega egiptovskega upora, osrednji kairski trg Tahrir, je večinoma prazna. "Vztrajajo le nekateri 'hard core' demonstranti," je povedal BBC-jev dopisnik v Kairu Wyre Davies.

Vrhovni vojaški svet je včeraj preko državne televizije Egipčanom sporočil, da je razpustil parlament, ustavo in napovedal volitve v roku šestih mesecev. Postavil je komisijo, da napiše novo ustavo, ki jo bodo potrjevali na referendumu. 

Sedanja ustava je mnogim strankam in skupinam preprečevala udeležbo na volitvah, Egipt pa prepuščala podpornikom Nacionalne demokratične stranke, ki je bila zvesta v petek odstopljenemu predsedniku Hosiniju Mubaraku.

Napoved je večina protestnikov pozdravila kot jasen znak "preloma s starim režimom". Opozicijski voditelj Ajman Nour, ki je Mubaraka izzval na predsedniških volitvah 2005, je vodenje države s strani vojske označil za "zmago revolucije".

Prioriteta: varnost
Nekatere protestnike je uspeh po navedbah tujih dopisnikov opogumil, zato bi zdaj radi odstranili vodstva podjetij, ki jih krivijo za velike izgube. Po poročanju Reutersa je pričakovati, da bo vojska prepovedala srečanja sindikatov in profesionalnih organizacij ter praktično prepovedala stavke in Egipčanom sporočila, naj gredo delat.

Premier Ahmed Šarik je sporočil, da je njegova glavna prioriteta povrnitev varnosti v državi. "Glavna skrb vlade je varnost," je povedal. "Vzporedno s tem želimo zagotoviti, da bo dnevno življenje Egipčanov šlo na normalne tirnice in da bo zagotovljena osnovna življenjska in zdravstvena preskrba."

Kot je dejal, ima država dovolj rezerv, da preživi gospodarsko krizo, a če bi se nestabilnost nadaljevala, bi se po njegovih besedah država lahko znašla v zagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.