Svet
4 ogledov

Vztrajal bo pri uporabi sile

(Foto: Reuters)
1/6
Žurnal24 main
Nov televizijski nagovor libijskega predsednika. Protestniki jemljejo halucinogene droge, trdi. Merklova: govor Gadafija "zelo strašljiv". Al Džazira: odstopila Gadafijeva desna roka.
Več fotografij današnjih protestov in bega tujcev iz države si oglejte v GALERIJI.

Al Džazira poroča, da je odstopil general Abdul Fatah Junis – imenovan tudi "Gadafi številka 2".

Televizijska postaja je predvajala posnetek, na katerem Fatah Junis bere svojo odstopno izjavo in libijsko vojsko poziva, naj se pridruži ljudem in njihovim "legitimnim zahtevam".

Libijski časopis Qurnya poroča, da je tamkajšnja vojska napotila "večje število" vojakov v mesto Sabratah zahodno od Tripolija po tem, ko so protestniki uničili več vladnih stavb.

BBC Arabic poroča, da odstop desne roke Gadafija pomeni, da libijski voditelj dokončno izgublja oblast.

Poslušam Gadafija. Ta človek ima očitne veličinske blodnje.
Aleš Zalar na Twitterju

Čustven nagovor Gadafija
"Libija želi kaos, brade in turbane," je v televizijskem nagovoru dejal libijski predsednik Moamer Gadafi. Poudaril je, da ni predsednik države, ampak voditelj revolucije, in da ne namerava zapustiti države, ampak umreti na njenih tleh.

"Vse afriške nacije zrejo v Libijo, vsi voditelji sveta jo spremljajo," je dejal in dodal: "Protestniki služijo hudiču, želijo vas ponižati." Ponovil je obtožbe, da so protestniki mladi ljudje, ki so jemali "halucinogene" droge, in jih obtožil, da se "igrajo z enotnostjo države". Za danes zvečer je sicer govor napovedal tudi Gadafijev sin.

"Boj se bo nadaljeval na ulici za ulico, dokler libijska zemlja ne bo osvobojena. Če bodo razmere tako zahtevale, bomo uporabili silo, v skladu z mednarodno zakonodajo in libijsko ustavo," je napovedal. Mednarodne medije je obtožil, da "trosijo laži" o razmerah v Libiji.

Najverjetneje res v Tripoliju
BBC-jev dopisnik Frank Gardner, ki je že srečal libijskega voditelja, je v oceni njegovega današnjega Gadafijevega nagovora dejal, da najverjetneje prihaja iz vojaških prostorov v Tripoliju, kar potrjuje, da ni zapustil prestolnice.

"Mislim, da mu govora ni sestavila PR-služba. Gre za nekoga, ki je živel v svojem milnem mehurčku zadnjih 41 let," je dejal Gardner.

Trgovinski pritisk
Zunanja ministica EU Catherine Ashton je sporočila, da je Unija prekinila pogovore z Libijo o sklenitvi trgovinskega sporazuma. "Obžalujemo izgubo življenj in obsojamo vse vrste nasilja," je dejala novinarjem v Kairu.

VS brez rezultata
O razmerah v Libiji, v kateri je v zadnjih dneh umrlo več sto ljudi, je danes razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, a se je zasedanje končalo brez rezultata in le z odločitvijo, da bo nova seja danes popoldne po newyorškem času.

Za nujno sejo so zaprosili libijski diplomati pri ZN, ki so se uprli svojemu voditelju, ter zahtevali prepoved letenja nad Libijo, da se vojaškim letalom in helikopterejm libijske armade prepreči zračne napade na protestnike.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je že v ponedeljek zvečer dejal, da je Gadafiju po telefonu izrazil svoje ogorčenje in ga pozval, naj nemudoma preneha z napadi na protestnike, ki jih je označil za nesprejemljive.

"Vsesplošni in sistematični napadi na civilno prebivalstvo spadajo v kategorijo zločinov proti človečnosti," pa je libijske oblasti danes opozorila Navi Pillay, visoka komisarka za človekove pravice pri ZN. Pozvala jih je, naj proti civilnemu prebivalstvu ne uporabljajo vojaške sile.

Nemška kanclerka Angela Merkel je današnji govor Gadafija označila za "zelo strašljivega" in dejala, da je proti svojemu ljudstvu napovedal vojno.

Če Gadafi ne bo prekinil z nasiljem, je Merklova napovedala, da bo podprla sankcije proti Libiji.

Gadafi izgublja podporo
Kljub današnjemu govoru,  v katerem želi ohranjati vtis, da ima nadzor nad razmerami v državi, je vse jasneje, da Gadafi izgublja nadzor.


Področje Libije ob meji z Egiptom je v rokah upornikov, od koder se je umaknila libijska vojska. BBC-jev dopisnik iz Libije poroča, da je vzhodna regija v državi že pod nadzorom opozicije. "Mahajo z novimi zastavami; na njej je prečrtana slika Gadafija," je zapisal.

Po poročanju BBC-ja je Gadafi izgubil podporo v vseh segmentih libijske družbe.

Zaradi nasilja nad protestniki, v katerem je umrlo več sto ljudi, je odstopil minister za pravosodje, protestnikom pa se je pridružil tudi libijski odposlanec pri Arabski ligi.

Zapustil ga je tudi libijski veleposlanik v Indiji, ki po poročanju Reutersa trdi, da Gadafi za zatiranje protestov najema tuje plačance. "Vojska ne more trpeti dejstva, da tujci pobijajo Libijce, zato se postavlja na stran ljudi," je še povedal.

Po nekaterih informacijah naj bi se tudi čedalje več pripadnikov varnostnih sil obračalo proti njemu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.