Svet
108 ogledov

WC je tudi del delovnega mesta

stranišče, wc Žurnal24 main
Na Hrvaškem odmeva odločitev sodišča, da toaletni prostori v Hrvaškem narodnem gledališču, v katerih je ruski trener napadel baletnika, niso del delovnih prostorov. Učitelj se tako spet vrača na staro delovno mesto. Kaj v takem primeru določa slovenska zakonodaja?

Ruski trener Botira Ohundadajev je leta 2009 v straniščnih prostorih Hrvaškega narodnega gledališča napadel nemškega baletnika Geralda Neeba (ta ni skrival svoje homoseksualnosti), potem ko ga je ta ozmerjal z "Russische schwein" (ruska svinja) in "Fuck the class" (J... predavanje).

Vodstvo gledališča je po napadu Rusa odpustilo, ta pa se s tem ni strinjal in na sodišče vložil tožbo proti gledališču.

Pred kratkim je zagrebško sodišče odločilo, da je bil Ohundadajev odpuščen neupravičeno in da ga mora gledališče spet zaposliti, poroča jutarnji.hr.

Sodnica je namreč odločila, da toaletni prostori niso v neposredni povezavi s procesom in da gre za "osebni obračun".

"Odločitev je neverjetna, saj iz nje izhaja, da WC-ji v gledališču niso del službenih prostorov in da je bil to osebni spor. Z drugimi besedami to pomeni, da če vas šef napade v WC-ju, a ne na delovnem mestu, zakon o delu ne velja. S to odločitvijo se lahko Rus vrne na delovno mesto in izplačana mu je plača 11 tisoč kun bruto. Neverjetno!" je za časnik dejal pravnik, ki ni želel biti imenovan.

Slovenija: sanitarni prostori so del delovnega mesta

In kaj v takem primeru določa slovenska zakonodaja?

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so za zurnal24.si dejali, da pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, ki je del zakona o varnosti in zdravju pri delu, določa, da je delovno mesto prostor v zgradbah delodajalca, ki je namenjen za izvajanje dela delavcev, in vsak drug prostor, do katerega ima delavec dostop v času dela.

K delovnim mestom sodijo tako osebni prehodi, prometne in evakuacijske poti, skladišča, prostori za počitek in aktivni odmor, dežurne sobe, garderobe, kopalnice, umivalnice in sanitarni prostori, prostori za prvo pomoč in drugi prostori v smislu določb pravilnika.

Delodajalec je tako na vseh delovnih mestih, ki sodijo v okvir njegovega podjetja, dolžan zagotavljati varnost in zdravje delavcev.

"Ker sanitarni prostori glede na zgoraj navedeno sodijo v okvir delovnega mesta po zakonodaji s področja varnosti in zdravja pri delu, mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje tudi v teh prostorih," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so dodali, da tudi 24. člen zakona o varnosti in zdravju pri delu določa, da mora delodajalec sprejeti ukrepe za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki lahko ogrozijo zdravje delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.