Svet
1 ogledov

WikiLeaks ali služba!

Uslužbenec ameriškega ministrstva za zunanje zadeve je študente univerze Columbia opozoril, da razpravljanje o WikiLeaksu na Facebooku in Twitterju ni priporočljivo.

Nekdanji študent univerze Columbia, danes uslužbenec ameriškega zunanjega ministrstva, je oddelek za karierno usmerjanje študentov pozval, naj svoje študente opozorijo, da ni zaželeno objavljati kakršnekoli povezave z WikiLeaksom, o spletni strani Juliana Assangea pa obenem ne smejo razpravljati na družabnih spletnih straneh.

"Ukvarjanje z WikiLeaksom postavlja pod vprašaj korekten odnos do zaupnih informacij, s katerimi se bodo študentje v prihodnje kot naši uslužbenci zagotovo soočili,"
je le del opozorila, ki so ga v obliki spletne pošte prejeli študenti omenjene univerze.

Ministrstvo je tako na prikrit način zagrozilo tistim študentom, ki bodo v prihodnje iskali delovno mesto v njihovih vrstah. Analitiki so si enotni, da je šele zadnja vladna poteza razkrila, kolikšno mero paranoje je afera dejansko povzročila. Opozorilo po vsej verjetnosti ne bi ugledalo luči javnosti, če ne bi študent Issandr El Amrani, ki se je očitno že odpovedal vladni službi, lobiranje objavil na svojem blogu.

"Ne gre za naše uradno stališče"
V spletni pošti, ki je bila poslana uradu za svetovanje in poslovno usmerjanje študentov, ime nekdanjega študenta, sedanjega uslužbenca ministrstva, sicer ni navedeno. Moški je posebej poudaril, da bodo bodoči delavci zvezne vlade podvrženi podrobnemu preverjanju preteklosti, pri čemer bodo podporniki strani WikiLeaks avtomatično odpisani.

Takoj, ko je sporno opozorilo prišlo v javnost, se je oglasil tudi tiskovni predstavnik ministrstva Philip Crowley, ki je dejal, da ne gre za njihovo uradno stališče, vendar pa je obenem priznal, da je bilo njihovim zaposlenim ukazano, naj ne obiskujejo strani WikiLeaks.

"Zaradi objavljenih dokumentov smo seveda v skrbeh, vendar pa nikomur izmed zaposlenih nismo dajali napotkov, naj o naših ukazih pouči tudi študente," je dodal Crowley.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.