Svet
12 ogledov

WikiLeaks objavil najspornejši dokument

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Spletna stran WikiLeaks nadaljuje z objavo spornih dokumentov. Nova bomba ameriški vladi je objava seznama ameriških strateških objektov, ki jih ZDA označujejo kot ključne za državno varnost.

WikiLeaks razkriva, da naj bi ameriško zunanje ministrstvo februarja 2009 svojim veleposlaništvom in konzulatom po vsem svetu naročilo, naj naredijo seznam vseh ključnih objektov, katerih izguba bi lahko vplivala na ameriško javno zdravstvo, gospodarsko varnost in nacionalno varnost. Na seznamu so se tako znašli naftovodi, plinovodi, komunikacijski in prometni kanali, tovarne ter številne farmacevtske tovarne in tiste, ki proizvajajo krvne produkte.

Med najzanimivejšimi točkami strateške infrastrukture, kot so komunikacijski kanali, plinske cevi in podobno, se je znašel rudnik kobalta v Kongu, tovarna, ki proizvaja kačji protistrup v Avstraliji, tovarna inzulina na Danskem, pristanišče Ningbo na jugovzhodu Kitajske, številne tovarne in satelitske komunikacijske točke v Veliki Britaniji, križišče plinovodov Nadim na zahodu Sibirije, ključna tranzitna točka za ruski plin, namenjen v zahodno Evropo ...

Gre za seznam tarč teroristov?
Po pisanju BBC-ja gre za najspornejšega izmed vseh dokumentov, ki jih je v zadnjem tednu v javnost spravil WikiLeaks. Tuji mediji so se razpisali o tem, da so ZDA s tem dokumentom naredile seznam mogočih tarč v vojni proti terorizmu, saj je to glavni seznam strateških napeljav in objektov, ki so ključnega pomena za Washington. Seznam objektov je zelo enostaven, saj so v večini primerov navedena le mesta, kjer ti objekti stojijo, ne pa tudi natančni naslovi.

Časnik Times je zgodbo objavil z naslovom WikiLeaks predstavil tarče terorističnih napadov proti ZDA in se obenem vprašal, ali gre tu resnično za seznam potencialnih tarč za teroriste. BBC dodaja, da bi seznam lahko spodbudil morebitne napadalce in domnevne teroriste, saj so vsi objekti navedeni kot ključni za ameriško varnost.

WikiLeaks ogroža državno varnost?
Ob zadnjem razkritju se postavlja vprašanje, kakšen pozitivni učinek je WikiLeaks videl v objavi tega dokumenta, ki ga številne vlade vidijo kot neprijeten razvoj dogodkov. "To je dokaz, da je WikiLeaks povsem neodgovoren in da meji na kriminalno skupino," je za BBC povedal nekdanji britanski zunanji minister sir Malcolm Rifkind in dodal, da so tovrstne informacije izjemno uporabne za teroriste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.