Svet
6 ogledov

Wikileaks razkril skrivnosti Afganistana

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V več kot 90 tisoč objavljenih ameriških vojaških dokumentih, je spletna stran Wikileaks razkrila doslej neznane podrobnosti vojne v Afganistanu.

Gre za eno največjih uhajanj zaupnih dokumentov v zgodovini ameriške vojske. Dokumenti, ki so jih v nedeljo sočasno objavili The Guardian, New York Times in Der Spiegel, razkrivajo doslej še nekatere nepoznane podrobnosti vojne v Afganistanu.

Iz objavljenih dokumentov je tako razvidno, da so oblasti prikrile številne smrti civilistov. Veliko jih je bilo na primer nedolžnih motoristov, na katere so vojaki streljali, misleč, da so samomorilski napadalci. Precej smrti civilnega prebivalstva naj bi povzročili tudi daljinsko vodeni bombniki.

Iz zapiskov je možno razbrati tudi obstoj posebnih enot, katerih naloga je „ubiti ali zajeti“ talibanske voditelje brez sojenja.

Objavljeni dokumenti razkrivajo tudi skrbi zveze Nato, da talibanom pomagajo pakistanske in iranske oblasti. Pakistan letno od ZDA namreč prejme okoli milijardo dolarjev pomoči za boj proti terorizmu. V enem izmed poročil pa je navedeno, da naj bi se nekateri člani pakistanske varnostno-obveščevalna služba ISI sestali s talibanskimi vodji, da bi organizirali odpor proti ameriškim vojakom in ubili z njihove strani podprte voditelje.

Pripadniki ISI naj bi leta 2006 tako organizirali celotno mrežo samomorilskih bombašev in razvili celoten proces njihove „uporabe“.

Ameriško obrambno ministrstvo je objavo dokumentov že obsodilo, češ, da ogrožajo varnost koalicijskih sil. Kljub temu pa da dokumenti ne razkrivajo nekih novih podatkov o vojni, pa vseeno pod vprašaj postavljajo njeno trenutno vodenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.