Svet
8 ogledov

Wikileaks: Rusi namenoma niso odobrili pristanka poljskega letala

letalo kaczynski Žurnal24 main
Po poročanju Wikileaksa Rusi namenoma niso odobrili pristanka poljskega letala, saj so želeli, da bi poljski predsednik Kaczynski zamudil na žalno slovesnost v Katinskem gozdu. Med poskusom pristanka se je zgodila nesreča, v kateri je umrlo 95 ljudi, med njimi tudi Kaczynski.

Če gre verjeti elektronskim sporočilom, ki jih je objavil Wikileaks, naj bi Rusi želeli poskrbeti, da bi poljski predsednik Kaczynski 10. aprila 2010 zamudil spominsko slovesnost v Katinskem gozdu, zaradi česar niso odobrili pristanka v Smolensku.

Letalski nadzorniki naj bi letalu takrat zaradi goste megle odsvetovali pristanek, a to je kljub temu poskusilo pristati. V letalski nesreči je umrl tedanji predsednik Lech Kaczynski, njegova soproga ter še 94 drugih visokih poljskih vojaških in političnih osebnosti.

Želeli so le, da bi zamudil

Pri Wikileaksu so objavili elektronsko dopisovanje med vodilnimi v globalni obveščevalni službi Stratfor Forecasting Inc., ki je znana tudi kot CIA v senci. Iz sporočil, ki so jih tudi že objavili poljski mediji, naj bi bilo razvidno, da Rusi pristanka na letališču Smolensk niso prepovedali le zaradi megle, ampak tudi zato, da bi poljskemu predsedniku preprečili pravočasen prihod na žalno slovesnost.

Rusi naj sicer ne bi želeli ubiti poljskega predsednika, želeli so le, da bi zamudil. Kot je znano, Kaczynski z Rusi ni bil v dobrih diplomatskih odnosih, saj se je v času vojne med Rusijo in Gruzijo postavil na gruzijsko stran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.