Svet
8 ogledov

WikiLeaks se bori proti mrku

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pal Pal je ukinil možnost doniranja spletni strani WikiLeaks. Tuji mediji pišejo, da bo njen ustanovitelj aretiran v roku desetih dni.

Ponudnik internetnih plačilnih storitev Pal Pal je ukinil račun, ki so ga snovalci spletne strani WikiLeaks uporabljali za zbiranje donacij. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ne želijo, da se njihov servis uporablja za nelegalne aktivnosti.

Lov za ustanoviteljem spletne strani, ki je sprožila pravi vihar v diplomatskih krogih po vsem svetu, Julianom Assangeom, so danes najavile tudi avstralske oblasti. Avstralski glavni državni tožilec Robert McClelland je po poročanju avstralskih medijev danes dejal, da bodo avstralske oblasti pomagale ZDA pri iskanju Assangea. Švedske oblasti ga iščejo zaradi suma poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja, medtem ko mu Washington grozi zaradi objavljanja več kot 250.000 diplomatskih depeš.

The Times Newspaper, ki se sklicuje na policijske vire trdi, da bi Assangea, domnevno se nahaja v Veliki Britaniji, lahko prijeli že prihodnji teden. Drugi mediji pišejo, da bo 39-letni Avstralec aretiran v roku desetih dni.

Prihodnost WikiLeaksa je negotova. Potem ko so za Assangeom izdali prvo tiralico in je bila spletna stran po internetnem mrku prisiljena odpreti novo domeno v Švici, se ves čas bori za dostop na internetu. Assange je bralcem Guardiana sicer v včerajšnji spletni klepetalnici pojasnil, da objavljanje dokumentov ni ogroženo, četudi njega spravijo za zapahe, saj za projektom stoji velika skupina ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.