Svet
3 ogledov

Wyclef Jean za predsednika Haitija

Žurnal24 main
Ameriški glasbenik haitijskega rodu Wyclef Jean bo zvečer med oddajo Larryja Kinga na televiziji CNN uradno oznanil, da namerava kandidirati za predsednika Haitija.

Hip hop in reggae glasbenik Wyclef Jean je bil med prvimi slavnimi osebami, ki so začele zbirati pomoč za Haiti po katastrofalnem januarskem potresu, v katerem je umrlo več kot 220 tisoč ljudi, 1,6 milijona ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Sedanji predsednik Haitija Rene Preval, ki je Jeana leta 2007 imenoval za veleposlanika dobre volje, v skladu z ustavo ne sme več kandidirati na predsedniških volitvah. Volitve so razpisane za 28. november, rok za prijavo kandidature pa je do sobote.

Od glasbe do politike
Jean se je rodil na Haitiju, ko pa je bil star devet let, se je z družino preselil v newyorški predel Brookyln. Zaslovel je v 90. letih prejšnjega stoletja kot član skupine The Fugees, kasneje pa se je odločil za samostojno kariero. Pred šestimi leti je izdal pesem z naslovom Predsednik, v kateri ugiba, kako bi bilo na tem položaju.

Glasbenik in njegov stric
Že v sredo je Prevalova nova stranka Enotnost za svojega kandidata imenovala nekdanjega premierja Haitija Jacquesa Edouarda Alexisa, ki ga je po hudih nemirih zaradi lakote senat odstavil leta 2008. Poleg glasbenika in odstavljenega premierja se obeta še množica kandidatov, med njimi glasbenikov stric, veleposlanik Haitija v ZDA, Raymond Joseph.

Reveži s Haitija bodo pomoč potrebovali še dolga leta, saj odpravljanje posledic potresa ne bo končano hitro. Dobitnik glasbene nagrade grammy je za revijo Time pred kratkim dejal, da je najprej mislil, da bi počakal še kakšnih 10 let, preden bi se odločil za ta korak. Zdaj pa meni, da ne more še 10 let čakati na to, da Haiti pride v 21. stoletje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.