Svet
41 ogledov

YouTube praznuje deseti rojstni dan

Youtube EPA
Priljubljeni spletni portal za izmenjavo videoposnetkov YouTube praznuje deseti rojstni dan. Prvi posnetek je bil namreč na YouTubu objavljen 23. aprila 2005. Šlo je sicer za 18 sekund dolg posnetek soustanovitelja YouTuba Jaweda Karima v živalskem vrtu v San Diegu, ki ni dal slutiti, kako pomemben bo portal kmalu postal.

Desetletje kasneje ima YouTube več kot milijardo uporabnikov ter lokalne storitve v 75 državah in 61 jezikih. Vsako minuto se naloži za več kot 300 ur video posnetkov, vsak dan si ljudje ogledajo za več sto milijonov ur posnetkov in ustvarijo milijarde ogledov, se na svoji spletni strani hvalijo pri YouTubu.

Zagotovo je YouTube danes igralec številka ena na področju spletnih videov in ključen del imperija spletnega giganta Google. Google sicer veliko "rojstnodnevno" zabavo za YouTube pripravlja 10. maja - na dan, ko je ta postal javno dostopen.

Pred YouTubom novi izzivi

Pred YouTubom so desetletje po njegovem nastanku tudi izzivi - predvsem mora končno poiskati odgovore na vprašanja o svojem poslovnem modelu oziroma o tem, ali sploh ima pravi poslovni model, sooča pa se tudi z vse hujšo konkurenco na trgu.

Na področju plačanih "premium" vsebin strokovnjaki kot njegove rivale izpostavlja Amazon, Hulu, Netflix in HBO, na področju brezplačnih video posnetkov, ki jih posnamejo in objavijo uporabniki, pa Facebook.

Youtube je za 1,6 milijarde dolarjev kupil Google

Google je portal leta 2006 kupil za 1,6 milijarde dolarjev, kar je bil njegov najdražji nakup do takrat. Danes YouTube resda beleži velike dohodke - samo lani naj bi jih bilo za 4,7 milijarde dolarjev, a ima tudi velike stroške in večina poznavalcev ocenjuje, da ne prinaša dobička - čeprav uradno Google tega ne želi razkriti.

Ne glede na vse je YouTube danes po vsem svetu izredno priljubljen. Med drugim je odigral ključno vlogo v arabski pomladi in drugih političnih gibanjih. V več državah so ga prepovedovali - na primer zaradi filma o preroku Mohamedu, ki je žalil muslimane -, nenehno pa je tarča kritik zaradi distribucije vsebin, ki kršijo avtorske pravice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.