Svet
3 ogledov

Z 935 napačnimi trditvami do vojne

Dick Cheney in George Bush Žurnal24 main
George Bush in njegovi sodelavci so v obdobju med 11. septembrom 2001 in ameriškim posredovanjem v Iraku marca 2003 izrekli skupno 935 napačnih trditev.
 
 

Nobenega dvoma ni, da ima Sadam Husein orožje za množično uničevanje. Nobenega dvoma ni, da ga bo uporabil proti našim prijateljem, zaveznikom in proti nam.

Dick Cheney, avgust 2002

 
To so ugotovitve v torek objavljene raziskave, ki sta jo pripravili dve ameriški neprofitni novinarski organizaciji Center for Public Integrity in Fund for Independence in Journalism.

"Sistematično propagiranje napačnih informacij s strani Busheve administracije je 19. marca 2003 pripeljalo do vojaškega posredovanja v Iraku," so zapisali v poročilu.

Glede na izsledke študije so ameriški predsednik in sedem njegovih glavnih sodelavcev, vključno z namestnikom ameriškega predsednika Dickom Cheneyjem, nekdanjim državnim sekretarjem Collinom Powellom in takratno nacionalno sekretarko za varnost Condolleezzo Rice, v dveh letih skupaj izrekli 935 napačnih trditev o Iraku.

Študija je temeljila na primarnih in sekundarnih virih, kot so transkribirani uradni govori in vladni dokumenti ter citati, objavljeni v največjih ameriških medijih.

Bush je po podatkih raziskave izrekel 232 napačnih trditev glede orožja za množično uničevanje v Iraku ter 28 napačnih trditev glede povezave Iraka z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaido. V tem obdobju je ves čas trdil, da so ameriški varnostni obveščevalci in druge države, vključno z Veliko Britanijo, verjeli v Huseinovo orožje za množično uničevanje. Ponavljal je, da je kljub pomanjklivim dokazom treba strmoglaviti iraškega diktatorja.

Študija tudi ugotavlja, da večina medijev ni dovolj preverila izrečenih trditev. "Nekateri novinarji in celo cele novinarske organizacije zdaj ugotavljajo, da je bilo poročanje v predvojnem času nekritično in ustrežljivo do oblasti."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.