Svet
71 ogledov

Z botoksom nad migrene

botoks Shutterstock
Britanski znanstveniki v boju proti močnim glavobolom (migrenam) po novem stavijo na botoks, ki ga uporabljajo v lepotnih operacijah za pomlajevanje obraza.

Združenje BASH iz Velike Britanije, ki se ukvarja s proučevanjem migren, je odločilo, da bi lahko posameznikom z močnimi glavoboli brezplačno ponudili terapijo z botokosom. Slednjega uporabljajo za pomlajevanje obraza, saj upočasni nastanek gub in "pojača" mišice na obrazu.

Že lansko leto so sicer v Veliki Britaniji botoks določili kot preventivno terapijo za kronične glavobole, a je v zdravstvu še niso začeli izvajati. Nevrologi še ne znajo odgovoriti na vprašanje, zakaj lahko botoks odpravi močne glavobole. Domnevajo, da ta vpliva na živčne celice na lasišču, glavi in vratu.

"Ne mislimo, da gre za čudežno zdravilo"

Raziskovalci so že lansko leto predlagali, da bi lahko z dvema injekcijama botoksa za pol leta odpravili dolgotrajne glavobole. Zdravnik iz bolnišnice Charing Cross Mark Wearherall je dejal, da nekateri pacienti že po prvi terapiji niso več občutili glavobolov. "Ne mislimo, da je to čudežno zdravilo; pri vsakem ne deluje enako, ampak dokazuje, da je vsaj tako dobro kot druge terapije za skupino ljudi, ki bolehajo za kroničnimi migrenami," pravi nevrolog za Daily Telegraph in dodaja, da gre "za ljudi, ki so jim glavoboli onemogočili normalno živeti veliko jih je izgubilo službo ali pa so končali razmerja, zato jim moramo pomagati".


Pacientka: Glavobolov je manj

Da terapija res pomaga, je potrdila tudi 27-letna Elaine Ransome iz Yorkshira. Prvo injekcijo botoksa je prejela marca in od takrat naprej se je število glavobolov zmanjšalo. Sedaj jih občuti vsak peti dan, prej pa jo je glava bolela vsak dan.

"Zdravniki so poskusili vse živo od različnih tablet, ki pa so stanje samo še poslabšale," pravi Ransomova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.