Svet
15 ogledov

Z Bradleyjem Manningom so ravnali kruto in nehumano

Zaslišanje Manninga Reuters
Uradna preiskava Združenih narodov o tem, kako Ameriška vojska ravna z Bradleyjem Manningom, je odkrila, da ameriška vlada z njim ravna kruto, nehumano in ponižujoče.

Juan Mendez, posebni poročevalec Združenih narodov za mučenje, je dokončal svojo štirinajstmesečno preiskavo o pridržanju Manninga, 24-letnega ameriškega vojaka. Združenim državam Amerike očita, da so imeli Manninga skoraj eno leto v samici 23 ur na dan in ga ustrahovali, medtem pa so zanemarjali uradno vložitev obtožb proti vojaku.
"Resne kazenske razmere v zaporih za nekoga, ki ni bil spoznan za krivega nobenega kriminalnega dejanja, predstavlja kršitev njegovih pravic, pa tudi njegove domnevne nedolžnosti," je povedal Mendez.

Za zločine obtožen šele nedavno

Maja 2010 je bil aretiran, ker naj bi pomagal ustanovitelju strani WikiLeaks, Julianu Assangeu, s tem ko naj bi mu razkrival tajno gradivo in mu predal več sto tisoč zaupnih dokumentov. Od takrat je že skoraj dve leti pod vladnim skrbništvom. Kljub času, ki ga je preživel v vojaškem zaporu, so ga šele nedavno uradno obtožili za vrsto zločinov, zaradi katerih bi lahko sedel do konca življenja.

Komentarjev 2
  • Stolp 13:08 14.marec 2012.

    Ah pajade! Tisti, ki je moril civiliste v Afganistanu bo dobil kongresno medaljo(najvišje vojaško odlikovanje v ZDA)!To da pa s tem Manningom tako ravnajo pa je namerna politika zastraševanja: pazite se tisti, ki boste kakorkoli naredili narobe proti ...prikaži več ZDA(pravzaprav ne proti ZDA, ampak politični kliki, ki je tam na oblasti).

  • Žurnalček 13:00 14.marec 2012.

    USA vlada ravna z vsakim svojim vojakom nehumano in ravna z vsemi isto. Če bi sedaj odprli preiskavo proti katerekolemu vojaku USA -Army , bi ugotovili nehumano in ponižajoče ravnanje. Tudi tisti , ki je sedaj pobil pol Afganistana, je ...prikaži več bil deležen popolnoma istega ravnanja , kot vsi ostali., nehumanega in diskriminacijskega po USTAVI USA. A bo kakšno na to rekel priznani in poznani slovenski prebivalec iz Rožne doline MUSOLLINI ?