Svet
13 ogledov

Z golimi rokami pokopala družino

V okolici Timimouna se dvigajo peščene sipine. Žurnal24 main
Pot v Alžirijo se je za 14-letnico spremenila v nočno moro. Potem ko se jim je pokvaril tovornjak, so ostali brez vode in hrane. Na poti ji je umrla mati in dve sestri.

V četrtek so v puščavi v Nigru našli 92 trupel migrantov, ki so umrli zaradi dehidracije. Med dvajsetimi preživelimi je 14-letna deklica, ki je razkrila, kaj se je dogajalo v puščavi.

"Bili smo na poti v Alžirijo na obisk k sorodnikom. V konvoju dveh vozil nas je bilo več kot sto. Naš tovornjak se je pokvaril in cel dan smo potrebovali, da smo ga popravili. V tem času nam je zmanjkalo vode. Uspelo nam je najti vodnjak, kjer je bilo malo vode. Eden od nas je splezal vanj in uspel dobiti malo vode, a ostali smo bili žejni," je za BBC povedalo dekle.

Vozniki so jim naročili, naj počakajo, medtem ko so šli iskat vodo. Minila je noč, minil je dan, a se niso vrnili. "Takrat so ljudje začeli umirati. Drugi dan brez vode je umrlo približno 15 ljudi." Ko so se vozniki vrnili, so se odpravili naprej, trupla preminulih pa odpeljali s seboj. 

Obrnili nazaj proti domu

Na poti so naleteli na alžirske varnostne sile. Vozniki so se bali, da bi pri pregledu našli potnike, ki so jih prevažali ilegalno. Potnikom so naročili, naj se skrijejo v jarek, kjer so preživeli še eno noč. Po treh dneh brez vode se je neka ženska začela pritoževati, zato jih je eden od voznikov pretepel. "Veliko žensk in otrok je umrlo. Vozniki so imeli nekaj vode, a so jo obdržali zase," je povedala.

Vozniki so obrnili in potnike odpeljali nazaj v Niger. Na poti jim je spet zmanjkalo vode in hrane. "Ko smo bili v Nigru, so vozniki s tovornjaka odstranili trupla, da bi jih pokopali. Položili so jih na tla - najprej matere, na njih pa njihove otroke. Tistim, ki smo se še lahko premikali, so dejali, da nas bodo odpeljali nazaj v našo vas. Na poti nam je zmanjkalo goriva, zato so nas prosili za denar, da bi ga kupili. Naročili so nam, naj sestopimo s tovornjaka, medtem ko so šli po gorivo. Niso se vrnili."

"Vse sem pokopala sama"

V puščavi so brez hrane in vode čakali dva dni, preden so se odločili za premik. Mimo njih so peljala vozila, a njim ni nihče ustavil. Ne le to. Eno od mimoidočih vozil je povozilo tri ljudi, ki so na kraju umrli.

"Ostalo nas je osem, vključno z mojo mamo in mlajšima sestrama. Ko smo se utrudili, smo se usedli pod drevo. Tam je umrla ena od mojih sester. Pokopali smo jo na tistem mestu.  Nato smo nadaljevali s hojo in dan kasneje je umrla druga sestra. Tretji dan je umrla moja mama. Vse tri sem pokopala sama."

Dekle je šlo naprej in ko je že skoraj obupala, ji je ustavil neki voznik. Ponudil ji je hrano in pijačo ter odpeljal nazaj v Arlit, kjer živi njen dedek. "Tukaj sem. Že dolgo je tega, kar mi je umrl oče, zdaj je umrla še mama, nimam sester in bratov." Deklica, ki živi pri teti, je povedala, da je od stoterice, ki se je odpravila na pot, poleg nje preživela še ena deklica in 18 moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.