Svet
10 ogledov

Z gospodinjami nad davčne utajevalce

Yanis Varoufakis EPA
Grški finančni minister Janis Varoufakis razmišlja o neprofesionalnih inšpektorjih.

Grški finančni minister Janis Varoufakis je prišel na zelo nekonvencionalno idejo, s katero namerava na prste stopiti davčnim utajevalcem in tako državo rešiti pred bankrotom. Kot pravi, bi rad najel gospodinje, študente in turiste, jih opremil s kamerami ter jih v imenu države poslal na kavo ali po nakupih.

Na ta način bi rad preveril davčno moralo Grkov, ki se je v preteklosti izkazala za katastrofalno. Država je bila ob več milijard, ker gostinci, trgovci in obrtniki strankam niso izstavljali račune. Racije inšpektorjev so bile včasih redke, pogosto pa celo najavljene. Varoufakis sedaj  upa, da bo napoved, da se bodo proti njim borili tudi navadni državljani, prestrašila.

Ukrep je del načrta, ki ga je Varoufakis sinoči predstavil vodji evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu. Evropartnerji so Grčiji, če jim bo predstavila nov paket reform, namreč obljubili novo denarno pomoč. Evropski finančni ministri bodo Varoufakisov predlog pod drobnogled vzeli v ponedeljek. Ali bodo z njim zadovoljni, je zelo vprašljivo.

Grčija je sicer napovedala tudi obdavčitev spletnih iger na srečo, kar EU pozdravlja, Unija pa z viška gleda na grški popust, ki ga je vlada obljubila dolžnikom, če bodo poravnali vsaj del svojih dolgov. Grki državi dolgujejo 75 milijard evrov, finančni minister pravi, da glede na gospodarsko stanje ne verjame, da bodo zbrali več kot 9 milijard.

Država se bo morala odzvati tudi na humanitarno katastrofo v državi. Revnim družinam nameravajo na mesec pokloniti kupone za hrano, kar bo državo v devetih mesecih stalo več kot 130 milijonov evrov. Pomoči potrebnim ne bo treba plačevati elektrike (predviden strošek za državo: 22 milijonov evrov), dobili pa bodo tudi 150 evrov pomoči za plačevanje najemnine (predviden strošek za državo: 40 milijonov evrov). Denar za pomoč bo država dobil z varčevanjem v javni upravi.

Komentarjev 3
  • Ferluci 20:13 07.marec 2015.

    Pravi, bi rad najel gospodinje, študente in turiste, jih opremil s kamerami.. Da, ta je pa res močna! In kot turist naj bom obremenjen še s "špecanjem"? Levak že po definiciji nikoli ne more narediti nič pametnega.

  • Ivan Pajntar 13:12 07.marec 2015.

    Vse skupaj me spominja na stare komunajzarske -udbovske prijeme.

  • dragec 10:35 07.marec 2015.

    tale Janus je res prava FACA