Svet
15 ogledov

Z granatami nad upornike

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na zahodu Libije ob tunizijski meji potekajo srditi spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki. Granate padle tudi na tunizijsko ozemlje.

Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija s topništvom obstreljujejo upornike, ki od konca aprila v svojih rokah držijo mejni prehod Vasin, nekaj granat pa je padlo tudi na tunizijsko ozemlje, poročajo tunizijski mediji.

Gadafijeve sile naj bi bombardirale tudi štiri cisterne za skladiščenje nafte v glavnem skladišču goriva v Misrati, trdijo uporniki.

"Štiri cisterne so popolnoma uničene, izbruhnil je požar, ki se zdaj širi na preostale cisterne. Gasiti ne moremo, ker nimamo prave opreme," je za Reuters dejal predstavnik upornikov Ahmed Hassa.

"V mestu bodo nastale velike težave. To je bil edini vir goriva za mesto, v cisternah pa je bilo zaloge za približno 3 mesece," je dodal Hassa. 

Na sedežu Rdečega križa v Ženevi so dobili informacije o zlorabi svojih oznak. Preveriti jih ne morejo, pravijo, saj v Misrati trenutno nimajo svojega osebja.

Libijski uporniki so Gadafijeve sile obtožili, da so uporabile helikopterje z oznakami Rdečega križa za miniranje morja v okolici pristanišča Misrata. Tega Gadafijeve sile oblegajo že več kot dva meseca in pristanišče je edina možnost za dostavo pomoči v mesto.

Zveza Nato je potrdila, da so nad Misrato v četrtek opazili helikopterje, niso pa mogli potrditi, da so imeli oznake Rdečega križa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.