Svet
6 ogledov

Z izgonom nad protestnike

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tajski premier Abhisit Vejjajiva je napovedal izgon protestnikov iz osrednjega dela tajske prestolnice Bangkok.

Na nacionalni televiziji se je pojavil skupaj z načelnikom generalštaba tajske vojske, generalom Anupongom Paojindo, v znak enotnosti med vlado in vojsko.

Tajski premier v televizijskem posnetku sicer ni napovedal, kdaj naj bi varnostne sile ponovno zavzele nadzor nad ulico, ki je osrednje prizorišče protestov protivladnih protestnikov, t.i. rdečesrajčnikov. Območje je utrjeno z barikadami, izdelanimi iz gum in naostrenih bambusovih palic.

Rdečesrajčniki že tri tedne zasedajo ulico Ratchaprasong, kjer se nahaja veliko priljubljenih trgovin in luksuznih hotelov. Abhisit je napovedal, da bodo nadzor nad območjem ponovno prevzele oblasti.

"Ponovno bomo zavzeli Ratchaprasong, a o samem postopku, načinih, kako in kdaj bo to narejeno, ne moremo govoriti, saj je odvisno od večih stvari," je dejal Abhisit.

Vlada in vojska enotni
"Glavno vprašanje sedaj ni, ali jih razkropiti ali ne, pač pa kako rešiti težavo,"
je še dodal premier, ki se je po začetku protestov umaknil v vojaške barake. Z vnaprej pripravljenim posnetkom tajskega premierja v družbi vojaškega poveljnika Paojinde naj bi prvi poskušal zatreti govorice o neenotnosti mnenj med obema možema glede načina reševanja krize.

Anupong je zatrdil, da bo vojska sledila vladnim ukazom. "Smo vojska za narod, za monarhijo in za ljudi. Svoje delo bomo opravili brez izbiranja strani. Sledili bomo vladni politiki," je dejal.

Načelnik generalštaba tajske vojske je sicer v petek ocenil, da uporaba sile ni primeren način za reševanje krize. Ta je že dvakrat prerasla v ulično nasilje, v katerem je življenje izgubilo več ljudi.

Sicer pa je Anupong zagotovil, da v vojski ni razkola. "V tako veliki organizaciji se pojavljajo razprtije, a število ljudi, ki razmišljajo drugače, ni tako veliko in to ne bo predstavljalo težav," je napovedal. Je pa priznal, da so se očitno nekateri vojaki v spopadih 10. aprila borili na strani rdečesrajčnikov.

Premier zavrnil zahevo protestnikov
Upanje na dogovor, ki bi krizo v državi razrešilo po mirni poti, je sicer izzvenelo v soboto, ko je Abhisit zavrnil zahtevo protestnikov, ki so v petek izrazili pripravljenost za dialog, če bodo v državi v 30 dneh razpustili parlament in sklicali predčasne parlamentarne volitve. Kot odgovor so se rdečesrajčniki začeli pripravljati na vojaško ofenzivo, ki naj bi bila usmerjena proti njim.

"Abhisit je naročil zlom protestnikov v 48 urah, to je informacija, ki sem jo prejel," je v soboto povedal vodja rdečesrajčnikov Nattawut Saikuar. Drugi voditelji protestnikov so sicer s strani simpatizerjev v vojski izvedeli, da se je bila ukazana mobilizacija vojakov že v času, ko so pogajanja še potekala.

Protestirajo že od 12. marca
Rdečesrajčniki, privrženci strmoglavljenega premiera Thaksina Shinawatre, v Bangkoku protestirajo že od 12. marca, pri tem pa je večkrat izbruhnilo nasilje. 10. aprila je v spopadih umrlo 26 ljudi, več kot 800 jih je bilo ranjenih, v četrtek pa je napadih z granatami zahteval smrtno žrtev, okoli 80 ljudi je bilo ranjenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.