Svet
2908 ogledov

Z jedilnika umaknili hamburgerje

hamburger Shutterstock
Na udaru govedina; hamburgerji in druge jedi.

Goveji hamburgerji in druge jedi, pripravljene iz govejega mesa, so umaknjene z jedilnika na univerzi Goldsmiths v Londonu, in sicer v želji po bolj učinkovitem boju zoper klimatske spremembe.

Odločitev bo v veljavo stopila septembra ob začetku novega šolskega leta, vplivala pa bo na vse restavracije, lokale in prodajalne s prehrano na univerzi.

Poleg tega bodo zaračunavali 10 centov tistim študentom, ki bodo še naprej uporabljali ustekleničeno vodo in plastične skodeklice za enokratno uporabo, da bi tako zmanjšali njihovo uporabo. Denar iz tega naslova bo šel v "fond za zeleno študentsko pobudo".

"Razglašanje podnebne krize se ne more nanašati le na besedičenje," je pri tem poudarila predstavnica univerze Frances Corner. "V resnici verjamem, da se soočamo s ključnim trenutkom na globalni ravni ni da se je s tem naša univerza postavila ob bok drugim organizacijam, ki so pripravljene na alarmiranje javnosti in sprejemanje hitrih ukrepov za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov."

Znanstveniki menijo, da vzreja govedi bolj vpliva na okolje kot vzreja ostale živine, saj kraje proizvedejo več metana ter zahtevajo več zemlje in vode v primerjavi z ostalimi živalmi.

Omenjena univerza ima okrog 10 tisoč študentov.

Mleto meso Prihodnost Svet Nenasitnost človeštva: Če želimo preživeti, moramo prenehati jesti meso ogljični odtis Ogljični odtis Pod streho Ste izračunali svoj ogljični odtis? Več kot prepoloviti bi morali svoje potrebe!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 12:50 14.avgust 2019.

    Svinjine si niso upal umaknit.. da ne bi kdo mislu, da zaradi muslimanov..