Svet
24 ogledov

Z ladjo znova vzpostavili stik

1/6
Žurnal24 main
Organizatorji so znova vzpostavili stik z irsko ladjo, ki s pomočjo za Palestince pluje proti območju Gaze. Ladja naj bi do Gaze priplula jutri.

Irska ladja s pomočjo za Gazo vendarle nadaljuje plovbo proti palestinskemu ozemlju. Organizator Osvobodite Gazo je pred tem sicer z ladjo izgubili stik in dejal, da sumijo Izraelce novega napada. 

Rachel Corrie: ladja se imenuje po ameriški študentki, ki jo je leta 2003 med protesti v Gazi do smrti povozil izraelski vojaški buldožer.

Ena izmed potnic na ladji prek satelitskega telefona je sporočila, da so okoli 150 milj od Gaze in da upajo, da bodo območje dosegli jutri zjutraj. Na krovu ladje je sicer 1200 ton pomoči in 11 potnikov iz Irske in Malezije, med njimi irska Nobelova nagrajenka za mir Mairead McGuire.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že včeraj poudaril, da judovska država ne bo dovolila, da bi ladja dosegla Gazo. Izrael naj bi večkrat ponudil, da ladja pristane v enem izmed izraelskih pristanišč, kjer bi pomoč raztovorili, jo pregledali in nato po kopnem napotili v Gazo. Te ponudbe naj bi naletele na gluha ušesa.

V Izraelu so zdaj v stanju pripravljenosti, saj zaradi ponedeljkove smrtonosne operacije pričakujejo proteste po tradicionalnih petkovih molitvah. Ti so napovedani po vsem Zahodnem bregu; žrtev operacije se bodo spomnili tudi v Gazi, protiizraelski protesti pa bodo potekali tudi po drugih muslimanskih državah.

Spomnimo. Pred petimi dnevi je v krvavi izraelski vojaški operaciji proti konvoju šestih ladij umrlo devet ljudi. Mednarodna javnost je izraelski napad takoj obsodila, kar pa na izraelske namene ni vplivalo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.