Svet
4 ogledov

Z letali nad protestnike

"Ostro obsojam nasilje oblasti, ki ga v nekaterih zalivskih in afriških državah, Žurnal24 main
Libijska vstaja. Vojaška letala bombardirala prestolnico. Gadafi naj bi pobegnil k zavezniku Chavezu. Šterbenc: Gadafija lahko reši podkupovanje.

Državljanska vojna. “Vojaška letala in helikopterji bombardirajo eno območje za drugim. Mrtvih je ogromno ljudi. Streljajo na vsakega, ki se premakne,” je za televizijsko postajo Al Džazira povedal prebivalec Tripolija.

V Libiji 10 Slovencev

Evakuacija. Ministrstvo za zunanje zadeve nima podatkov o tem, koliko slovenskih državljanov je trenutno v Libiji.

Po neuradnih podatkih naj bi bilo v nemirni državi okoli deset Slovencev, vendar ne na kriznih območjih.

Številne države in tuja podjetja že evakuirajo svoje državljane. Svoji letali sta v Libijo poslali Portugalska in Avstrija.

Turčija je po svoje delavce poslala dva trajekta.

Po navedbah nevladnih organizacij je več libijskih mest že v rokah nasprotnikov režima. Nemiri, ki so se v ponedeljek razširili po vsej državi, naj bi zahtevali že okoli 400 življenj.

Britanski zunanji minister William Hague je zvečer zatrdil, da je videl informacije, ki namigujejo, da je Moamer Gadafi zapustil državo in je na poti v Venezuelo.

Višji predstavnik venezuelske vlade je navedbe, da je Gadafi na poti k svojemu zavezniku Hugu Chávezu, zanikal.

“Reši ga podkupovanje”
“Presenetljivo je, da Gadafiju kot političnemu lisjaku ob nastanku protestov ni uspelo prebivalstva podkupiti z dodatnimi dohodki od nafte. Glede na to, da je na ulicah le 20 tisoč ljudi, Libija pa ima pet milijonov prebivalcev, razmere zanj še ni izgubljene. Voditelj lahko podkupi prebivalstvo, ki bi ga bili še pripravljeni podpreti,” nam je povedal poznavalec razmer v arabskem svetu Primož Šterbenc.

“Odločilno vlogo bo zdaj odigrala vojska, ki je na SZ države že stopila na stran protestnikov,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.