Svet
3648 ogledov

Z migranti obudil kraj, zdaj je moral oditi

Domenico Lucano
Župan, ki velja za zgled pri integraciji migrantov, je moral zapustiti kraj.

Domenico Lucano je moral zapustiti Riace, kraj v Kalabriji, kjer mu je uspelo ustvariti simbiozo med migranti in domačini in postaviti zgled za druge občine. Tako je Lucanu naložilo sodišče, ki mu ne dovoli več prebivati v Riaceju. 

Lucano je ob tem že napovedal, da se svojemu modelu ne bo odpovedal in da bo nadaljeval z integracijo, ki so jo začeli v njegovi občini. "Riace predstavlja idejo, ki je v nasprotju s kulturo barbarstva. Tudi brez javnih prispevkov bomo delali naprej, saj smo v teh letih ustvarili podporo integraciji, ki danes ustvarja razliko," je dejal Lucano, ki je okrcal trenutno italijansko vlado, ki "pogosto ne spoštuje človekovih pravic". 

Minister udaril z vso silo

Domenico Lucano je bil od 2. oktobra v hišnem priporu, ker naj bi nepravilno porabljal javna sredstva. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da dejstvo, da so bila sredstva uporabljena za migrante, ni opravičilo. Lucanu so očitali, da je pomagal pri nezakonitem priseljevanju ter da je organiziral poroke med prebivalci vasi in priseljenci, da bi ti pridobili dovoljenje za prebivanje v Italiji. 

Domenico Lucano | Avtor: Profimedia Profimedia

Salvini je prejšnji teden napovedal tudi, da bodo vse priseljence iz Riaceja preselili v druge centre za pribežnike v Italiji. 

Razglašen za tretjega najboljšega župana na svetu 

Lucano je v kraju Riace poskrbel za uspešno integracijo domačinov in migrantov. Njegov model je omogočil nove zaposlitve domačinom in obudil nekatere dejavnosti, ki so pred tem v kraju zamrle, predvsem pa poskrbel, da življenje v kraju ni umrlo. 

Takšen model vodi že vse od leta 2000. Neodvisna britanska organizacija City Mayor, ga je leta 2010 razglasila za tretjega najboljšega župana na svetu, uvrstil se je tudi na seznam 100 najbolj vplivnih posameznikov revije Fortune leta 2016. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • majab 16:49 17.oktober 2018.

    Bravo Salvini! Evropa ni Afrika.