Svet
8 ogledov

Z milijoni do socialne podpore

Jiri Cunek (levo) in premier Mirek Topolanek Žurnal24 main
Češki minister Mirek Topolanek zahteva odstop svojega namestnika in ministra za lokalni razvoj Jirija Cuneka, če ta ne ovrže obtožb medijev, da je zlorabljal socialno podporo.

Češka nacionalna televizija je v ponedeljek poročala, da je Cunek, vodja Krščanskih demokratov, glavne premierove koalicijske partnerice, leta 1990 zlorabil namen socialne podpore. Cunek naj bi medtem, ko je od države prejemal podporo, na svojih računih kopičil nenavadno veliko količino denarja. Češki premier se na obtožbe ni takoj odzval, danes pa je od Cuneka končno zahteval jasna pojasnila, sicer "ne bo smel ostati v mojem kabinetu."

Do vodje Krščanskih demokratov so kritični tudi nekateri člani njegove stranke. Finančni minister Miroslav Kalousek je izjavil, da normalen človek, ki ima dve zdravi roki, ne more prejemati socialne podpore, medtem ko ima na svojem računu več milijonov kron. Cunek je obtožbe zanikal z obrazložitvijo, da denarni prihranki ne morejo biti ovira za prejemanje podpore. Proti televiziji je vložil kazensko tožbo, s katero se zdaj ukvarja policija. Zadeva je na Češkem sprožila veliko prahu, saj je eden glavnih ciljev Cunekove stranke in vlade zmanjšati zlorabe, povezane z državno socialno pomočjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.