Svet
26 ogledov

Z nadaljevanko rušijo tabuje

Sirijska igralka Sulafa Mimar v nadaljevanki igra Laylo. Žurnal24 main
V Siriji predvajajo televizijsko žajfnico, v kateri se mlada muslimanka želi otresti oblačila nikab. Nadaljevanka, ki ruši tudi druge tabuje v muslimanskem svetu, že sproža burne odzive.

V seriji se namreč zelenooka lepotica Layla odloča o tem, ali naj sleče tradicionalno muslimansko oblačilo nikab, ki ženskam prekriva ves obraz razen oči.

"Tega pritiska ne morem več zdržati," v eni izmed epizod pravi Layla. "Oblačilo želim sleči." Njeno nasprotovanje tradicionalnim muslimanskim običajem pa sproži ostre posledice: zavračati jo začne družba, mati se ne oglaša več na njene klice, brat pa pripravlja načrt za njeno smrt.

Anzour je sicer sirijsko javnost razburil že leta 2005, ko je ustvaril televizijsko nadaljevanko Lepe služkinje, ki govori o tem, kako skrajni islamski uporniki načrtujejo samomorilske napade, da bi si tako prislužili nagrado v onostranstvu: 72 lepih nedolžnih lepotic.

Nadaljevanka sprožila ostro debato
Tridesetdelna nadaljevanka, ki so jo na državni televiziji začeli predvajati med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, je že sprožila ostro debato v tej 22-milijonski državi, ki jo vodi sekularni in avtoritarni režim, ki je v preteklosti uspel zatreti islamske ekstremiste.

Kritiki nadaljevanke so namreč mnenja, da ta na islam meče slabo luč, zagovorniki pa so prepričani, da je to realističen portret občasno hipokritske muslimanske družbe.

"Kar ima v lasti tvoja desna roka"
Naslov nadaljevanke "Kar ima v lasti tvoja desna roka" je vzet iz Korana in se nanaša na ženske sužnje in priležnice.

Avtor nadaljevanke Najdat Anzour pravi, da nadaljevanka temelji na resničnih primerih.  

"Nadaljevanka predstavlja idejo, da je religija dvorezen meč. Če se vere ne razume pravilno, jo lahko hitro v svoj prid izkoristijo skrajne družbene skupine, ki nato ustvarjajo nasilje," za ameriško tiskovno agencijo AP pravi Anzour.

"Serija ne meče slabe luči na muslimansko družbo, ampak prikazuje družbo, ki se jo uničuje iz notranjosti,"
še dodaja.

Rušenje tabujev
Televizijska nadaljevanka ruši tudi druge tabuje. Tako se dotakne prostitucije, zunajzakonskega seksa in terorizma.

Brat od Layle se tako pretvarja, da je predan mož, po drugi strani pa ima spolne odnose z neko študentko. Načrtuje tudi umor svoje sestre in postane pripadnik džihada, ki pripravljajo napade na civiliste v Iraku, Siriji in Afganistanu.

Laylina prijateljica Alia pa izgubi nedolžnost in se zaradi občutka krivde in strahu pred družbo odpravi na operacijo himena, s pomočjo katere si povrne devištvo.

Sirija kot sekularna država
Sirijske oblasti se sicer trudijo, da bi bila cerkev ločena od države. Več let pa so jo ZDA jemale kot podpornico terorizma, saj je zavestništvo z Iranci in skrajnimi skupinami Hezbolaha v Libanonu omogočilo, da so se lahko v državi urile skrajne palestinske skupine.

Po več letih mednarodne izolacije pa se oblasti zdaj trudijo z Zahodom vnovič vzpostaviti prijateljske vezi. Tako so ostreje nastopile proti Hamasu, Hezbolahu in Iranu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.