Svet
14 ogledov

Z nagrajencem za mir močnejši protesti

V Egiptu naj bi bile septembra predsedniške volitve, na njih pa naj bi 82-letni Žurnal24 main
Egipt, Tunizija. Nadaljevanje protestov, število smrtnih žrtev narašča, državi pa ne prisluhneta obupanim državljanom. Danes že novi spopadi s policijo.

V Egiptu se je danes okoli 600 protestnikov proti režimu Hosnija Mubaraka spopadlo s policijo. Ta jih je razgnala z vodnimi topovi in solzilnim plinom.

V Kairu so včeraj sicer zabeležili nove smrtne žrtve. V Egipt se vrača Nobelov nagrajenec za mir in zagovornik reform Mohamed El Baradej – poznavalci pričakujejo, da bo to še spodbudilo protivladne akcije državljanov. Pričakovati je, da bo njegov prihod še bolj poenotil opozicijo in javnost, ki želi narediti konec avtokratski vladavini Mubaraka. El Baradej tudi sam napoveduje, da bo šel na ulice z vso množico.

Predsednik nad ljudi z vodnimi topovi
Mubarak pa, kot kaže, sporočila ljudstva ne dojame oziroma nikakor ne misli popustiti. Včeraj je dolgoletni vladar protestnikom odgovoril z vodnimi topovi, policisti, solzivcem. Pričakovati je, da se bo povečalo tudi število aretiranih protestnikov – trenutno so za rešetke spravili že okoli 500 posameznikov. Spopadi pa so zahtevali že najmanj šest življenj – včeraj sta v Kairu umrla še policist in protestnik.

Tunizija: v iskanju Ben Alija
Protesti pa se kljub odhodu predsednika in oblikovanju prehodne vlade nadaljujejo tudi v Tuniziji. Prehodna vlada naj bi državo vodila do sklica prvih svobodnih predsedniških in parlamentarnih volitev, a številni niso zadovoljni z njeno oblikovanostjo. Zato se utegne zgoditi, da tudi ta vlada ne bo obstala.

Medtem je pravosodno ministrstvo izdalo mednarodni zaporni nalog za strmoglavljenega predsednika Zina El Abidina Ben Alija, ki je pred dnevi pobegnil v Savdsko Arabijo, in njegovo ženo Leilo Trabelsi. Iščejo ju zaradi "nelegalne pridobitve premičnih in nepremičnih dobrin" ter "nedovoljenega nakazovanja deviz v tujino".

Pobegli zaporniki na prostem
Država se ubada še z eno težavo: med jasminovo revolucijo so namreč iz zapora pobegnili številni jetniki. Na prostost naj bi tako prišlo okoli 9.500 zapornikov od skupno 31 tisoč. Sicer jih je najprej pobegnilo več kot 11 tisoč, a se jih je okoli 1.500 že vrnilo za rešetke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.