Svet
4 ogledov

Z neodvisnostjo mora počakati

Zunanji minister predsedujoče EU Luis Amado je optimističen glede pogajanj o pri Žurnal24 main
Zunanji ministri Evropske unije so zmagovalca volitev na Kosovu Hashima Thacija pozvale, naj ne hiti z razglasitvijo neodvisnosti.

Evropska unija bo sicer imela jasno stališče o prihodnjem statusu Kosova šele po 10. decembru, ko se iztečejo pogajanja med Beogradom in Prištino pod okriljem pogajalske trojke EU, ZDA in Rusije, je danes ponovil predstavnik predsedujoče EU, vodja portugalske diplomacije Luis Amado ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju. "Mislim, da moramo počakati prav do zadnje minute pogajanj," je dejal Amado o napovedih, da rešitev, dosežena s pogajanji, ni mogoča.

Švedski zunanji minister Carl Bildt je Thacija, vodjo Demokratske stranke Kosova, ki je na sobotnih parlamentarnih volitvah prejela največ, 35 odstotkov glasov, pozval k previdnosti. "Thaci se mora zavedati razlik med politikom v opoziciji in odgovornostjo predsednika vlade," je ocenil Bildt.

Evropski komisar Olli Rehn in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana sta sicer zmagovalce volitev pozvala, naj si prizadevajo za hitro oblikovanje nove vlade. "Demokratično izvoljeno oblast pozivamo, naj si konstruktivno prizadeva za trajnostno rešitev statusa in za napredek v evropskih integracijah," je še pozval Rehn.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa je Thaciju, ki bo najverjetneje novi kosovski premier, danes čestital za uspeh njegove stranke na volitvah. V čestitki je med drugim zapisal, da Slovenija pripisuje velik pomen dobrim odnosom in sodelovanju z vsemi prebivalci Kosova, so sporočili z MZZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.