Svet
7 ogledov

Z novim davkom nad bogataše

Obama je krivdo za finančne probleme zvalil na svojega predhodnika. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Ameriški predsednik napoveduje višjo obdavčitev najbogatejših. Na udaru so tisti, ki letno zaslužijo več kot milijon dolarjev.

Višja obdavčitev tistih Američanov, ki zaslužijo največ, bo po prepričanju ameriškega predsednika Baracka Obame prispevala k bolj pravični porazdelitvi bremen in tudi zmanjšanju dolga ZDA. Iz Bele hiše so sporočili, da bo Obama več podrobnosti podal na začetku prihajajočega tedna, ko bo tudi predstavil druge ukrepe za zmanjšanje dolgov.

Predlog teh ukrepov naj bi se ponašal z imenom "Buffet Rule", po milijarderju Warrenu Buffetu, poroča BBC. Investitor je eden tistih, ki plača (odstotkovno) manjši davek kot ostali s skromnejšimi prihodki, saj so zaslužki od investicij nižje obdavčeni kot zaslužki od plač. Nov predlog naj bi zagotovil višjo obdavčitev tistih, ki na leto zaslužijo več kot milijon dolarjev. Pričakovati je nasprotovanje republikancev, ki se otepajo vsakih zviševanj davkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.