Svet
13 ogledov

Z novimi sankcijami nad Pjongjang

Hillary Clinton in južnokorejski zunanji minister Ju Mjung-hwan (v ospredju). (F Žurnal24 main
ZDA so proti severnokorejskemu režimu napovedale nove sankcije, ki naj bi prizadele predvsem voditelje te države.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je na svojem obisku Južne Koreje napovedala, da bodo nove sankcije usmerjene predvsem na premoženje vodij v Pjongjangu. S tem naj bi znova pritisnili na neposlušno državo. Poleg tega bodo ZDA ostale države pozvale, naj upoštevajo embargo na izvoz nekaterih severnokorejskih izdelkov, je novinarjem povedala Clintonova.

Poudarila je, da bi bile ZDA pripravljene ponovno sesti za pogajalsko mizo in obnoviti šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu, če bi iz Pjongjanga prišel kakšen pozitiven signal. A tega za zdaj po besedah Clintonove še ni bilo.

Ob tem sta ameriški ter južnokorejski obrambni minister Robert Gates in Kim Taj-jung sever opozorila na resne posledice, če bo proti jugu izvedel še kakšne napade, kot je bilo torpediranje južnokorejskega rušilca pred meseci. Gates je tudi pozval k obnovitvi vojaških pogovorov s Kitajsko, Taj-jung pa je opozoril na veliko možnost nenadnih sprememb v severni sosedi.

Sicer pa je bil obisk Clintonove in Gatesa pri svojih južnokorejskih kolegih prvi tovrstni dogodek, v katerem so pozvali Severno Korejo, naj opusti razvoj jedrskega orožja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.