Svet
21 ogledov

Z očali za nočno opazovanje nad pasje iztrebke

Prebivalci angleškega mesta Hyndburn so ugotovili, da sprehajalci psov zlasti ponoči ne pobirajo iztrebkov svojih ljubljenčkov, zato so redarje oborožili z očali za nočno opazovanje.

Očal za nočno opazovanje smo navajeni pri marincih in drugih elitnih skupinah vojske in policije, a v Hyndburnu v Veliki Britaniji jih ponosno nosijo tudi redarji. Njihova obvezna oprema za nočne pohode je čim bolj običajna obleka, da se zlije z okolico, in očala za nočno opazovanje. Čeprav je ta ukrep na prvi pogled pretiran in se ga je v medijih celo prijel vzdevek operacija drekec, gre za veliko resnejšo zadevo.

Iztrebki psov, ki ostanejo na tratah, namesto da bi jih lastniki psov pobrali, niso le neestetski, ampak v prvi vrsti nevarni. V njih je lahko poseben parazit, ki povzroča slepoto. "Če starejšemu človeku ali otroku spodrsne na iztrebku in se nekaj umazanije prenese v usta ali v oči, lahko oslepi v devetih mesecih," je za Daily Mail povedal Fran Gibbons, ki je že 10 let tako imenovani pasji redar. V Hyndburnu se namreč že nekaj časa resno borijo z iztrebki psov, zato so tudi ustanovili posebno skupino redarjev, ki skrbi za nadzor sprehajalcev psov.

Na podlagi prijav prebivalcev mesta tudi organizirajo posebne zasede tam, kjer sprehajalci najpogosteje pozabijo pobirati iztrebke, mestna oblast pa se trudi tudi, da bi britanska vlada odobrila, da lahko redar za pse neodgovorne lastnike kaznuje s 1250 evri kazni. Zdaj kazen znaša 93 evrov.

Komentarjev 1
  • Veteran 21:25 31.januar 2012.

    To bi bilo nujno potrebno uvesti tudi za neodgovorne lastnike psov v Sloveniji, ki so vsaki dan bolj brezobzirni. Da ne bo pomote jaz imam rad živali vendar neodgovorne in arogantne lastnike psov bi pa potrebno dobro udariti po žepu.