Svet
8 ogledov

Z Romneyem za Belo hišo Paul Ryan

Mitt Romney in Paul Ryan EPA
Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je za svojega podpredsedniškega kandidata izbral Paula Ryana, člana predstavniškega doma ameriškega kongresa iz Wisconsina.

Novico so danes sporočili iz kampanje Mitta Romneya. Izbiro so razkrili v kratkem elektronskem sporočilu, ki so ga poslali medijem. Ti so sicer izbiro Paula Ryana napovedali že pred tem.

Izbire Ryana v Romneyevem taboru zaenkrat dodatno niso komentirali. Po pričakovanju bo to storil sam Romney, ko bo na novinarski konferenci na opuščeni bojni ladji USS Wisconsin v Norfolku v zvezni državi Virginiji danes okoli 15. ure po srednjeevropskem času tudi uradno razglasil ime svojega podpredsedniškega kandidata.

Več ameriških medijev je že v petek zvečer poročalo, da je Romney za svojega soborca v tekmi za Belo hišo izbral Ryana. Kot morebitna podpredsedniška kandidata sta se sicer omenjala še senator iz Ohia Rob Portman in nekdanji guverner Minnesote Tim Pawlenty. Po ocenah medijev in poznavalcev je izbira Ryana pogumna in obenem močno ideološko obarvana.

Državi bi zategnil pas

42-letnik, ki v kongresu sedi že vse od leta 1999 in je eden najvidnejših republikancev mlajše generacije, je znan po svojih izrazito konservativnih stališčih glede gospodarske in še posebej fiskalne politike. Zaradi njih si je prislužil vzdevek "fiskalni pitbul". Je odločen zagovornik zmanjševanja zveznega proračuna in zniževanja davkov. Trenutno predseduje proračunskemu odboru predstavniškega doma.

Tako med politiki kot v javnosti sta še posebej odmevala njegova predloga zveznega proračuna "Pot v blaginjo", ki jih je lani in letos pripravil kot protiutež predlogom demokratskega predsednika ZDA Baracka Obame. Ryan je med drugim predlagal, da se izdatki na zvezni ravni v naslednjem desetletju zmanjšajo za 5.000 milijard dolarjev ter delno privatizacijo Medicarea, vladnega programa zdravstvenega zavarovanja za starejše.

"Popravlja" Romneyeve odločitve iz preteklosti

Po pisanju medijev bo izbira Ryana dodala nove moči Romneyevi kampanji - še posebej na področjih, kot so ustvarjanje novih delovnih mest, gospodarska rast, zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, kar so tudi osrednje teme tokratne predsedniške kampanje. Kot zaprisežen konservativec naj bi Ryan pomagal zmanjšati skepticizem, ki se med delom republikancev širi zaradi Romneyeve politične preteklosti, ko je bil guverner tradicionalno liberalne zvezne države Massachusetts.

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da dobiva sedanji demokratski predsednik Obama v bitki za ponovno izvolitev v Belo hišo jasno vodstvo pred republikanskim izzivalcem.

Komentarjev 1
  • ghz891 14:25 12.avgust 2012.

    Katastrofa, če želi Mitt Romney izgubiti mu gre kar dobro, ko je takšnega ultra konzervativca imenoval, seveda če povzamemo da so prebivalci ZDA večinsko razumska bitja.