Svet
657 ogledov

Z ulice so se razlegali kriki, ki jih ne bo pozabil

Norveška napad
1/4
Epa
"Slišal sem krik, ki se mi je vžgal v dušo. Nikoli ga ne bom pozabil. Kot bi slišal krik smrti," je dogajanje v času napada v norveškem mestu Kongsberg opisal moški, ki živi v bližini kraja dogodka.

Norveška policija je danes sporočila, da so sumili, da je napadalec, ki je prestopil v islam, radikaliziran. 37-letni napadalec je v priporu in je dejanje priznal. Tožilka Ann Iren Svane Matthiassen je dejala, da so v napadu umrle štiri ženske in en moški, stari med 50 in 70 let. Dve osebi sta bili v napadu ranjeni in sta v bolnišnici. 

Po prihodu prvih policistov na kraj dogodka je prišlo do soočenja med policisti in napadalcem, ki pa mu je uspelo s kraja pobegniti. "Iz tega, kar nam je znano do sedaj, se zdi, da so bile vse žrtve mrtve še pred tem, ko je policija prvič vzpostavila stik z napadalcem," je dejal direktor policije Ole Bredrup Saeverud. Napadalca so aretirali pol ure po začetku napada. 

Norveška napad lok | Avtor: Epa Epa

Sprva mislil, da gre za prepir, nato pa se je zaslišal krik

Thomas Nilsen, ki živi v neposredni bližini kraja, kjer se je odvil napad, je sprva mislil, da je prišlo do večjega prepira. "Nato pa sem slišal krik, kakršnega še nisem nikoli," je povedal. "Nikoli ga ne bom pozabil. Kot bi slišal krik smrti."

Ko je stopil iz hiše, je videl ljudi, ki so nudili prvo pomoč ranjenim. Za časnik VG je povedal, da je bilo na kraju med dvajset in trideset policijskih avtomobilov, rešilcev in gasilskih vozil. 

Gre za najhujši napad na Norveškem po strelskem pohodu skrajneža Andersa Behringa Breivika leta 2011. Breivik je pred desetimi leti umoril 77 ljudi.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.