Svet
122 ogledov

Z uživanjem mleka manj možnosti za preživetje

dojke Shutterstock
Bolnicam, ki trpijo za rakom dojke, lahko redno uživanje mlečnih izdelkov prepolovi možnost za preživetje.

Že samo zaužitje enega od izdelkov, ki vsebuje polnomastno mleko (med najpogostejšimi so sir, sladoled, jogurt), na dan, bolnica lahko za 50 odstotkov poveča verjetnost tragičnega konca v 12. letih, so odkrili ameriški znanstveniki.

V mleku hormon estrogen

V mleku in drugih mlačnih izdelkih se nahaja hormon estrogen, ki spodbuja rast tumorjev, dodajajo. Gre za prvo študijo, ki je pokazala tako močno povezavo med mlečnimi izdelki in rakom dojke. Sicer pa že obstaja nekaj dokazov, da prehrana igra pomembno vlogo pri izboljšanju možnosti za preživetje raka in preprečitev, da se vrne, poroča britanski Daily Mail.

Na leto za rakom dojke zboli približno 50 tisoč bolnic. Čeprav so možnosti za preživetje boljše kot pri drugih oblikah bolezni, še vedno skoraj 12 tisoč bolnic letno umre.

Največ ga je v brejih kravah

Znanstveniki iz raziskovalnega centra v Kaliforniji so za vzorec vzeli 1500 žensk z diagnozo raka dojke med letoma 1997 in 2000. Natančno so izpolnjevale vprašalnike o tem, kako pogosto so jedle mlečne izdelke, kaj točno in koliko. Ugotavljajo še, da večina mleka, proizvedenega na Otoku in v ZDA, prihaja od brejih krav. Njihovo mleko je še posebej bogato s hormonom, ki pospešuje rast tumorjev.

Vodja raziskave doktorica Bette Caan pravi, da tudi sicer uživanje polnomastnih izdelkov kot del zdravega prehranjevanja ni priporočljivo.

Posvet z zdravnikom

Svetujejo, da naj se ženske, ki so zbolele za rakom dojke, o prehranjevanju posvetujejo z zdravnikom. Dodajajo, da je sicer število raziskav na to temo malo, njihova raziskava pa je najprej pokazala povezavo med mlečnimi izdelki in rakom dojke.

Ženske lahko z zdravo in uravnoteženo prehrano, zdravo telesno težo, manj alkohola in redno telesno aktivnostjo pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka dojke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.