Svet
6 ogledov

Z vlaka ukradli 64 raketnih bojnih glav

Tovorni vlak je zahteval smrtno žrtev. Fotografija je simbolična. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Z vlaka, ki je peljal iz Romunije v Bolgarijo, so neznanci v soboto ukradli 64 starih raketnih bojnih glav.

Romunska policija je sporočila, da bojne glave ne predstavljajo nevarnosti, saj niso bile pritrjene na rakete. Več informacij pa tiskovni predstavnik Florin Hulea, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ni želel posredovati.

Dva tamkajšnja časnika, ki se sklicujeta na informacije blizu preiskovalcev, poročata, da bojne glave ne vsebujejo eksploziva. Iz bolgarskega gospodarskega ministrstva pa so sporočili, da slednje pripadajo raketam, ki v premeru merijo 12 centimetrov. Orožje je bilo namenjeno v tovarno VMZ v osrednjem delu države, kjer bi ga razgradili. "Bojne glave so bile transportirane ločeno od raket," je še sporočilo ministrstvo.

Transportna policija iz mesta Brasov pa je za agencijo Mediafax sporočila, da je bilo orožje shranjeno v štirih zabojih v enem izmed vagonov vlaka, ki je vozilo iz romunskega podjetja za proizvodnjo orožja. 

Romunske oblasti medtem želijo sobotno krajo označiti za nesrečo in tako pomiriti javnost. Član parlamentarnega odbora za obrambo v romunskem parlamentu Eugen Badalan je tako dejal, da tatovi "sploh niso vedeli, kaj so ukradli".

Romunsko državno podjetje Romarm je medtem sporočilo, da je za krajo krivo bolgarsko podjetje, saj to ni ustrezno poskrbelo za varnost pošiljke. Da so neznanci vdrli v vlak, so v soboto opazili delavci na železniški postaji mesta Giurgiu, ki meji na Bolgarijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.