Svet
6 ogledov

Z vodno cevjo rešil 20 ljudi

Policija sumi, da so bili požari v mestih Marysville in Kinglake podtaknjeni. Žurnal24 main
Peter Thorneycroft, ki je z vodno cevjo iz gorečega hotela na jugovzhodu Avstralije rešil 20 ljudi, je postal narodni junak. Medtem je policija izpustila domnevna požigalca.

"On je resnični avstralski junak," je avstralski premier Kevin Rudd dejal o Petru Thorneycroftu in razložil, da je ohranil mirno kri tudi po tem, ko je "modro nebo okoli njega zažarelo v oranžni barvi", in nesebično rešil 20 ujetih otrok in žensk. Ti so bili ujeti v hotelu Kinglake National Park Hotel v bližini Melbourna, ki je bil povsem v plamenih. Okoliške hiše je zaradi požara že pred tem razneslo.

Toda Thorneycraft je brez majice in v natikačih, oborožen z vodno cevjo, splezal na streho hotela, kjer je naprej z gašenjem ustvaril koridor za umik. Pri tem so mu pomagali tudi nekateri nesebični sosedje in mu podajali vedra vode. "Počutil sem se, kot bi me ujel ciklon. Tla pod mano so se tresla. V zraku je bil hud pritisk zaradi plamenov," je dejal Thorneycroft, ki mu je uspelo iz gorečega poslopja umakniti vse ujetnike.

Po zadnjih podatkih je v požarih, za katere oblasti trdijo, da so bili podtaknjeni, umrlo 181 ljudi. Besnenje požarov je najbolj prizadelo zvezno državo Virginijo. Oblasti pričakujejo, da se bo število žrtev povzpelo na skoraj 300, saj naj bi bilo v mestecu Marysville po neuradnih podatkih neodkritih še od 50 do 100 trupel.

 

Dve osebi sta bili zaradi suma podtikanja požarov aretirani. Po poročanju avstralske policije sta se vedli zelo nenavadno, policija pa ju je aretirala na območju mesta Marysville. "Preiskava je v začetni fazi. Dve osebi sodelujeta s policijo v zvezi s podtikanjem požarov," je povedala predstavnica avstralske policije. Policija naj bi ju zasliševala pet ur in ju nato izpustila po plačilu varščine. Zakaj so ju izpustili in za kakšno sumljivo vedenje naj bi šlo, policija ni razkrila.

Lov za požigalci
V državi poteka največja policijska preiskava domnevnih požigov v zgodovini, oblasti pa so jo poimenovale operacija Feniks. Avstralski predsednik vlade Kevin Rudd je povedal, da morebitne požigalce čaka obtožba zaradi množičnih umorov. "Gre za nepojmljiv množični umor," je dodal. Christine Nixon, direktorica policije v Virginiji, je povedala, da obstaja utemeljen sum namernega podtikanja požarov v Churchillu. "Prepričani smo, da bomo stvari prišli do dna, toda do takrat moramo najprej sestaviti vse dokaze, ki jih zaenkrat imamo," je dodala.

Premier Rudd je razglasil dan žalovanja in sporočil, da se bodo žrtvam požarov poklonili na žalni slovesnosti. "Pomembno je, zelo pomembno je, da narod žaluje," meni Rudd. Vlada še usklajuje podrobnosti žalne slovesnosti.

Požari še vedno divjajo
Gasilci danes krotijo 35 požarov, ki še vedno pustošijo po jugovzhodu države. Oblasti so potrdile, da so požari, ki trenutno divjajo po Avstraliji, večinoma pod nadzorom in da ne ogrožajo človeških življenj in njihovih prebivališč. V požarih je bilo ranjenih več kot 500 ljudi, uničenih je bilo skoraj tisoč domov, na tisoče jih je postalo brezdomcev, pogorelo pa je najmanj 365.000 hektarjev površin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.