Svet
23 ogledov

Z vojaškimi lovci nad protestnike

Mohamed El Baradej med množico protestnikov.  (Foto: Reuters)
1/21
Žurnal24 main
V Egiptu že šesti dan zapored ulica obračunava s predsednikom Hosnijem Mubarakom.

Koliko ljudi je umrlo, ni znano, številka naj bi se gibala okoli 150.

Dogajanje je znova na vrelišču v prestolnici Kairo. Protestniki so se zbrali na trgu Tahrir, dva vojaška lovca in helikopter ga preletavata v rednih intervalih, prišla je tudi kolona tankov, vendar so jim protestniki blokirali pot. Vojska, ki varuje tudi muzej in piramide pri Gizi, ima dovoljenje uporabiti strelno orožje.

Protestniki so tanke popisali s slogani, kot so: Dol z Mubarakom, Dol s despotom, Dol z izdajalcem.

Poudarki današnjega dogajanja v Egiptu
– ugasnili so oddajnik arabske televizijske postaje Al Jazeera, popoldan so zaprli tudi tamkajšnje prostore televizije,

  –v soboto zvečer sta v London pobegnila Mubarakova sinova, danes pa naj bi tja odšla še njegova soproga,

– odziv mednarodne javnosti še naprej mlačen: voditelji ZDA, Velike Britanije, Nemčije in Francije egiptovskega predsednika še naprej pozivajo, naj se vzdrži nasilnih dejanj nad protestniki in da naj izpelje nujno potrebne reforme. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pozvala k mirnemu prehodu s pomočjo svobodnih in poštenih volitev.

Nova vlada še danes?
82-letni Mubarak se je danes sestal z včeraj imenovanim podpredsednikom Suleimanom, obrambnim ministrom in nekaj vojaškimi poveljniki. Imena članov nove vlade – prejšnja je prav tako odstopila včeraj – naj bi bila znana že danes.

Poklicala ga je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Pozvala ga je, anj izpolni legitimne zahteve ljudstva, izvede obljubljene reforme, zagotovi pravico do svobode govora in informiranosti ter zagotovi varnost protestnikov.

Vse močnejši vodja
Medtem ko se Mubarak oklepa zadnjih bilk oblasti in vztrajno ignorira glas ljudstva, se kot vse močnejši vodja opozicije formira Mohamed El Baradej. Mubaraka je pozval, naj odide takoj in tako reši državo, hkrati pa je dobil "ljudski mandat“ za sestavo nove vlade narodne enotnosti.

"Ljudje, ki so organizirali te proteste in številne druge strani se strinjajo glede vlade narodne enotnosti. Upam, da bom kmalu stopil v stik z vojsko, s katero moramo delati skupaj. Vojska je del Egipta," je Baradej dejal za CNN.

Zvečer je nagovoril množico protestnikov v Kairu in jim obljubil začetek nove dobe, "nov Egipt, kjer bo vsak Egipčan živel v miru in dostojanstvu". Protestniki so glasno zahtevali odhod Munaraka in vzklikali, da bodo za nacijo žrtvovali dušo in kri.

V Kairu vlada anarhija
Na ulicah glavnega mesta Egipta Kairo po poročanju BBC vlada anarhija. Številne trgovine so uničene in izropane, ulice spominjajo na vojno območje, v nekaterih delih mesta pa so postavljene ljudske straže, ki prebivalce varujejo pred plenjenjem tolp.

Izkrivljena slika na televiziji
Egiptovska državna televizija o protestih ni poročala vse do petka. Od takrat jim namenjajo nekoliko več pozornosti, vendar se osredotočajo le na manjše proteste.

Iz nemirnega Egipta so medtem danes zgodaj zjutraj poročali, da je iz zapora na zahodu države pobegnilo najmanj 700 zapornikov, upravitelja zapora pa so ubili.

Med pobeglimi zaporniki so tudi domnevni islamski skrajneži, ki so bili zaprti v zaporu v bližini Kaira in osem pripadnikov palestinskega gibanja Hamas, od katerih sta dva že prispela na območje Gaze. Ostalih šest je po podatkih predstavnikov gibanja Hamas še na poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.