Svet
18 ogledov

Z YouTuba umaknili okoli 640 posnetkov

YouTube Shutterstock
Google z YouTuba umaknil posnetke, ki so promovirali terorizem. Vsako leto prejmejo na stotine zahtev po umiku, a jih veliko zavrnejo.

Ameriški spletni velikan Google je od druge polovice leta 2011 z YouTuba umaknil okoli 640 posnetkov, ki so propagirali terorizem. To so storili po tem, ko so prejeli pritožbe s strani britanskega združenja policistov. Ukinili so tudi pet YouTube računov, prek katerih so nalagali sporne videe.

Ob tem v Googlu poudarjajo, da od različnih držav večkrat dobivajo pozive za umik določenih videoposnetkov, a jih veliko zavrnejo, poroča BBC.

Tako so zavrnili umik videoposnetka, na katerem neki Kanadčan urinira na svoj potni list in ga nato odplakne po toaletni školjki. Ugodili pa niso niti pakistanskim oblastem, ki so želele umakniti več posnetkov, na katerih se avtorji norčujejo iz njihove vojske in politikov.

Ukrepali več stokrat

Je pa Google v preteklosti že umaknil na stotine posnetkov, med drugim več kot sto posnetkov, ki so bili žaljivi do tajske monarhije, kar je na Tajskem kaznivo dejanje, in več posnetkov, ki so vsebovali sovražni govor.

Samo v drugi polovici lanskega leta je Google prejel 461 sodnih odločitev, ki so se nanašale na skoraj sedem tisoč posnetkov. Umaknili so jih 68 odstotkov.

Umik večkrat zahteva tudi Zahod

Analitičarka Googla Dorothy Chou ob tem poudarja, da je zaskrbljujoče, koliko zahtev se nanaša na različne objave o politikih. "Alarmantno je. Ne samo zaradi tega, ker je ogrožena svoboda govora, ampak tudi zato, ker nekatere zahteve prihajajo iz držav, pri katerih tega ne pričakuješ. Iz zahodnih demokracij, ki jih ne povezujemo s cenzuro," je dejala.

Takim zahtevam nikoli ne ugodijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.