Svet
7 ogledov

Za 100.000 € spreminjal zakonodajo

36-letni Pablo Zalba Bidegain je četrti poslanec, ki so novinarji The Sunday Tim Žurnal24 main
The Sunday Times je objavil ime še četrtega evropskega poslanca, ki je osumljen korupcije. To je Pablo Zalba Bidegain iz Španije, ki pa vse obtožbe zavrača in (še) ostaja poslanec.

Britanski časnik je danes objavil ime še četrtega evropskega poslanca, ki naj bi v zameno za denar podprl evropski zakon. Kot so napovedovali, gre za španskega evropskega poslanca Pabla Zalba Bidegaina iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP). Novinarji časnika so ga posneli, medtem ko je v zameno za obljubljenih 100 tisoč evrov pristal, da bo predlagal amandma k zakonu o zaščiti potrošnikov.

Na limanice novinarjem
Amandma, ki so ga napisali novinarji, je Bidegain v nespremenjeni obliki vložil pretekli mesec in je zdaj že del uradnih dokumentov parlamenta. Če novinarji poslanca ne bi razkrili, bi amandma lahko postal del zakona.

Bidegain je na srečanju novinarjem The Sunday Timesa zatrdil, da "lahko vloži amandma na katerokoli poročilo, ki ga pripravi Evropski parlament".

36-letni Bidegain prihaja iz Pamplone, preden je poslal poslanec v Evropskem parlamentu, pa je deloval v gospodarstvu. V EPP opravlja funkcijo poročevalca v senci za direktivo o odškodninskih shemah za vlagatelje.

Novinarji so se z njim prvič sestali 19. januarja v Strasbourgu in mu dejali, da prihajajo iz britanskega lobističnega podjetja, ki želi najeti "partnerja v parlamentu", ki bi deloval v njihovem svetovalnem odboru in pomagal "vplivati" na zakonodajo. Za sodelovanje v odboru so mu ponudili 100 tisoč evrov letno in mu dali na voljo dva tedna časa za razmislek. Poslanec je dejal, da se želi "na vsak način" pridružiti odboru, če njegova stranka ne bo zahtevala, da kandidira na regionalnih volitvah v Španiji.

Vse zanikal
Ko so ga novinarji časnika kasneje soočili z resnično zgodbo, je sprva zatrdil, da je zavrnil plačilo in da je predlagal amandma na lastno pobudo. Preko svojega odvetnika pa je nato zanikal, da bi pristal na to, da sprejme ponudbo lažnega lobističnega podjetja.

To je že četrti evroposlanec, ki ga časnik obtožuje koruptivnosti. Pretekli teden so osumili tudi našega evroposlanca Zorana Thalerja. Poleg Thalerja sta po navedbah časnika ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti tako kot Thaler odstopil, čeprav oba zanikata krivdo za prejemanje podkupnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.