Svet
407 ogledov

Za boj proti koronavirusu 7,4 milijarde evrov, toliko bo prispevala Slovenija

Novi koronavirus Profimedia
Cilj je eden: premagati virus.

Mednarodni partnerji so včeraj na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19, je po koncu dogodka naznanila gostiteljica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Današnji sprint je bil odličen začetek maratona," je poudarila.

Zabeleženih je za 7,4 milijarde evrov donacij, vključno s prispevkom komisije v vrednosti 1,4 milijarde evrov. To skoraj dosega začetno zastavljen cilj 7,5 milijarde evrov, so po dogodku izpostavili v komisiji. Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pred začetkom maratona pojasnili v Bruslju. Pomembno vodilno vlogo pri izvedbi donatorskega maratona igrajo Francija, Nemčija, Japonska, Norveška, Kanada, Italija, Španija, Velika Britanija in Savdska Arabija.

Ameriška administracija ni sodelovala

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija prispevala 525 milijonov evrov, francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal 500 milijonov evrov. Najbolj je bodla v oči odsotnost predstavnikov ameriške administracije. Pomembno vlogo sicer igra fundacija Billa in Melinde Gates, ki je danes napovedala prispevek v višini 100 milijonov ameriških dolarjev.

Tudi ameriška pevka Madonna bo prispevala milijon dolarjev, je po dogodku izpostavila von der Leynova. Ta prispevek po besedah predsednice komisije kaže, da globalni odziv na koronavirus vključuje tudi civilno družbo in globalno skupnost državljanov.

Koronavirus maska Koronavirus Svet Število smrti preseglo četrt milijona

Slovenski doprinos

Slovenijo je na dogodku zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je napovedal, da bo Slovenija za iskanje zdravil, cepiva in izboljšanje diagnostike v boju proti covidu-19 prispevala 13,76 milijona evrov.

V slovenski prispevek je vključenih 13,5 milijona evrov, namenjenih izvajanju že načrtovanih raziskovalnih projektov v povezavi s covidom-19 v Sloveniji, ter 60.000 evrov, ki jih je Slovenija nakazala WHO za boj proti covidu-19, so pojasnili na ministrstvu.

Dodatnih 200.000 evrov, ki bodo zagotovljeni iz proračunske rezerve in usmerjeni na ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, bo namenjenih znanstveno-raziskovalnim in drugim upravičenim subjektom iz Slovenije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev v okviru pobude globalni odziv na koronavirus.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.