Svet
15 ogledov

Za boj proti teroristom dali že bilijon

13. 02. 2010, Afganistan, vojska, medanrodne sile, operacija Moshtarak Žurnal24 main
ZDA so po 11. septembru 2001 za vojno proti terorizmu porabile že več kot bilijon dolarjev; stroški še rastejo.

Kongresno poročilo kaže, da je vojna proti terorizmu, upoštevajoč inflacijo, druga najdražja vojna po drugi svetovni vojni, piše CNN. Celotni stroški sedanje vojne so dosegli že 1,15 bilijona dolarjev, medtem ko je druga svetovna vojna ZDA stala 4,1 bilijona današnjih dolarjev.

Gledano v deležu bruto domačega proizvoda (BDP), je druga svetovna vojna požrla ogromnih 36 odstotkov ameriškega BDP, vojna proti terorizmu pa "le“ okoli odstotek. V poročilu so sicer pod drobnogled vzeli stroške ameriških vojn za zadnjih 230 let, pri čemer so naleteli na precej ovir.

Ena izmed teh je težava ločevanja stroškov vzdrževanja vojske v času miru in stroškov vojaških operacij, saj se v proračunu vse vodi pod isto postavko. Težavno je tudi primerjanje cen iz povsem različnih obdobij. "Še pomembnejša težava pa je, da se zdi, da vojne, vzporedno z rastočimi stroški razvoja vojaške tehnologije, postajajo vse dražje,“ navajajo avtorji poročila.

Po oceni iz leta 2007 bi stroški vojne proti terorizmu do leta 2017 dosegli že 2,14 bilijona dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.